Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VIJEĆNIK NA SLUŽBENOM PUTU

Kako uposlenik “Bazena Otoka” Vedad Deljković zloupotrebljava novac građana Sarajeva

vedad deljkovic
Foto: Fuad Fočo/Vedad Deljković / Instagram profil

Valter je u posjedu mnogobrojnih dokaza o putovanjima vijećnika DF-a Vedada Deljkovića izvan BiH i uzimanju dnevnica istovremeno „dok je na poslu“ u JP Olimpijski Bazen Otoka

Bio je mart ove godine kada su uposlenici Javnog preduzeća (JP) Olimpijski Bazen Otoka“ svjedočili dolasku inspektora rada Kantona Sarajevo u njihov objekat kako bi se uvjerili da li je uposlenik Vedad Deljković, inače istaknuti gradski funkcioner Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, te gradski i općinski vijećnik u Starom Gradu Sarajevoprisutan na poslu.

Direktor je tvrdio je da je „tu negdje“, međutim Deljković se kao općinski vijećnik uveliko slikao za Instagram u susjednoj Crnoj Gori, u gradu Baru, piše ValterPortal.

Uredno prima topli obrok i punu platu

Tih dana uredno je evidentiran kao prisutan na poslu te su mu isplaćeni topli obrok i puna plata. Iako za svoj politički angažman dobija naknadu. I tako dvije godine.

Prethodno je Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog zloupotrebe položaja, protiv Deljkovića i njegovih pomagača u ovom koruptivnom djelu podnesena krivična prijava. U prijavi, osim Deljkovića, navedeni su i direktor Bazena Otoka Avdija Hasanović, Muhidin Zametica, šef organizacione jedinice u kojoj je uposlen Deljković, kao i predsjednik Skupštine preduzeća Elvir Hadžiahmetović.

U prijavi je navedeno da Deljković „u posljednjih hiljadu dana skoro nikako nije bio na poslu, da je redovno isplaćivan za osmosatni radni dan sa svim naknadama“, te da su mu to potpisivali i ovjeravali Muhidin Zametica i direktor Avdija Hasanović.

tuzilastvo deljkovic
Faksimil dopune krivične prijave Tužilaštvu KS

Za Valter su iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo potvrdili da je predmet formiran i da se očekuje tužilačka odluka.

Direktor potpisuje prisustvo na poslu

Pitanja smo upitili i Vedadu Deljkoviću, želeći da čujemo i njegovu stranu priče, no on na njih nije odgovorio, ali zato jeste direktor Avdija Hasanović.

Tako Hasanović obrazlaže da je „Deljković, kao i ostali uposlenici, na svom radnom mjestu bio prisutan 186 sati“, te da „prema evidencijama preduzeća nikada nije išao na službeno putovanje i da mu na osnovu toga nikada i niko nije mogao da potpiše putni nalog“, iako u konačnici prisustvo na poslu potpisuje direktor. Dakle, u ovom slučaju upravo Hasanović.

odgovor deljkovicevog direktora
Faksimil odgovora direktora Hasanovića

Direktor Bazena je prešutio da su iz ustanove kojom rukovodi u martu ove godine inspektori izuzeli dokumentaciju o prisustvu na poslu, a koju su, što se navodi u krivičnoj prijavi Tužilaštvu KS, lažno potpisivali Deljković, Hasanović, Zametica i  Hadžiahmetović. Nezvanično saznajemo da istražni organi provjeravaju i telecom bazne stanice koje, također, dokazuju (ne)prisustvo na poslu.

DF-ov funkcioner

Kao što smo naveli, osim što je uposlenik u javnom preduzeću, Deljković je i DF-ov funkcioner, on je i vijećnik u Gradskom vijeću i općinski vijećnik u Starom Gradu Sarajevo. Član je nekoliko komisija. Za sve je plaćen.

Naš portal je u posjedu evidencija o prisustvu na komisijama u Gradskom vijeću, a potpisao ih je lično Deljković. Napominjemo da je u te dane evidentiran i na poslu u JP Bazen Otoka, gdje mu je verifikovano osmosatno radno vrijeme, što je višestruka zloupotreba radnog mjesta.

DELJSKOVIC KOMSIC
Deljković i Komšić: Nedavno dres SDA zamjenio dresom DF-a

Deljković je 1. decembra 2023. prisustvovao Kolegiju Gradskog vijeća Grada Sarajeva. U istom mjesecu je svojeručno evidentirao prisustvo na sjednici komisije za izbor i imenovanja, Administrativne komisije, te Komisije za Statut i akte Gradskog vijeća.

Karić, Čengić, Bećirović…

Valter je u posjedu mnogobrojnih dokaza o mnogim putovanjima izvan BiH, ali i svakodnevnim druženjima sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, koju Deljković neformalno politički savjetuje, te načelnikom Starog Grada Irfanom Čengićem, mladim i perspektivnim kadrom SDP-a koji je učestvovao u kampanji Benjamine Karić za gradonačelnicu (ova grupa političara, uključujući vodećeg u grupi, člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, međusobno je povezana i ideološki bliska SDA).

Između ostalog, u posjedu smo dokumenta o Deljkovićevom revijalnom putovanju u Zagreb od 11. do 13. oktobra 2021. na manifestaciju „JA BiH – 5 dana Sarajeva u Zagrebu“, što je evidentirano i u Izvještaju 2022. godine.

izvjestaj-o-putovanjima

Osim što putuje kao predstavnik Grada Sarajeva, uspije stići i da predstavlja Općinu Stari Grad. Tako je u decembru 2023. boravio u Beču, a nešto prije toga zajedno sa načelnikom Čengićem u Beogradu se malo relaksirao, prisustvujući utakmici KK Partizan.

Deljković o svemu ovome, kako smo već naveli, nije želio da odgovori na naša pitanja.

Podsjećamo da se nakon što je na Čengićevu kuću bačena eksplozivna naprava 1. aprila zajedno s Čengićem pojavio na press konferenciji.

Zanimljivo je da je tom prilikom prozvao tužioca Marka Močevića, koji je u februaru JP Bazen Otoka uputio zahtjev za dostavu dokumentacije o njemu. Deljković je tužioca pozvao da se „fokusira na istraživanje predmeta o bačenom eksplozivnoj napravi“, umjesto traženja informacija o njegovom prisustvu na radnom mjestu.

Deljković sigurno nije jedini koji na ovaj način zloupotrebljava novac građana Sarajeva. No, u konkretnom slučaju, kako navode izvori ValteraDeljkoviću se izlazi u susret jer on glasa o budžetu i izvještajima svojih nadređenih te na taj način zauzvrat ima ovjerene šihtaricepuno radno vrijeme i plate bez odbijanja.