Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jezero Modrac

Krivolovci uništili dva čamca ribočuvarskoj službi

camac modrac

. Borimo se protiv krivolova, protiv zagađenja, protiv uništavanja jezera

Jučer su krivolovci uništili dva čamca ribočuvarske službe Sportsko ribolovnog društva ‘Smuđ’ iz Lukavca. Oni su se putem svoje Facebook stranice obratili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“SRD Smuđ, ribočuvarska služba i volonterski tim su istinski borci za naše Jezero Modrac.

Mi smo tim ljudi koji liju krv i znoj za našu dobrobit, za ljepši i kvalitetniji život, za pokoljenja, za jezero Modrac. Borimo se protiv krivolova, protiv zagađenja, protiv uništavanja jezera. U mnogo čemu smo uspjeli, uredili smo ribarske staze, očistili obale, krivolov sveli na minimum, obezbijedili mrijest ribe, poribili, vratili jezero Modrac na pravi put…

Nažalost, sinoć, 25.03.2019. se desio očajnički čin, počinjen od strane krivolovaca, uništavatelja jezera.. Ribočuvarska služba nije pronašla čamce na mjestu gdje su usidreni. Pregledom jezera pronađen je čamac zapaljen, uništen i ostavljen da pluta jezerom. Drugi čamac još nije pronađen i pretpostavljamo da je potopljen negdje na jezeru. Oba čamca su korištena u borbi protiv krivolova, oba čamca su izvukla desetine mreža iz našeg jezera.

Svjesni da smo krivolovce stjerali u ćošak, da su ovo njihovi posljednji trzaji u namjeri da unište naše jezero Modrac. Ali, udarili su u tvrd kamen, mi nećemo prestati, ni odustati, nego ćemo pojačati tempo, osvetit ćemo se još jačom borbom protiv krivolova. Ovo je samo još jedna prepreka koju ćemo preći i izaći još jači i iskusniji iz ove bitke.

Svim ribarima, ljubiteljima prirode, savjesnim građanima, dobrim ljudima poručujemo da nam u ovim trenucima znači vaša podrška, bilo moralna, finansijska, duhovna ili bilo koja. Na nama je da ponovo obezbijedimo opremu, čamce i da nastavimo tamo gdje smo stali, ali sada još jače i odlučnije…

Bistro i stop krivolovu, poručili su na svojoj Facebook stranici.

Neki od ribolovaca su krenuli sa pokretanjem akcija za pomoć ribočuvarskoj službi u nabavci novih čamaca, tako da ukoliko neko želi da se priključi, ili samoinicijativno uplati neku donaciju, neka se obrati putem njihove Facebook stranice ili na sljedeće kontakt podatke:

UGSR ‘SMUĐ’, Lukavac
Ul: Dom kulture Titova bb
Seketar: Izet Morankić 061 947-255
Predsjednik: Alen Nuhić 061 428-618
E-mail: alen.nuhic1981@gmail.com
E-mail: m-izet@hotmail.com