BiH

Održan sastanak

Krizni štab KS: 187 slučajeva zaraze koronavirusom kod djece

15/09/2021
Ilustracija

U saopćenju se navodi da će Krizni štab na sedmodnevnom nivou posebno pratiti podatke o broju zaraženih u ovoj populaciji te u skladu s tim donositi dalje preporuke

Na današnjem sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izneseni su podaci JU Dom zdravlja KS, prema kojima je potvrđeno 187 slučajeva zaraze koronavirusom kod djece, što čini 0,4 posto ukupne populacije djece od 7 do 14 godina u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

“S obzirom na to da se radi o niskoj incidenci prisutnosti oboljenja COVID-19, Krizni štab je iskazao svoj stav, prema kojem u ovom trenutku nije potrebno uvoditi restriktivnije mjere niti mijenjati način odvijanja nastavnog procesa”, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da će Krizni štab na sedmodnevnom nivou posebno pratiti podatke o broju zaraženih u ovoj populaciji te u skladu s tim donositi dalje preporuke.

Na današnjem sastanku data je i preporuka Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da uposlenim u odgojno-obrazovnim institucijama KS, kao i sa roditeljima djece predoče sve prednosti imunizacije u cilju povećanja procenta vakcinisanih u obje pomenute grupacije, jer se na ovaj način pored svoga čuva i zdravlje sve naše djece.

“U okviru navedenog, potrebno je tražiti saglasnost roditelja za antigen testiranja djece u školama, u svrhu sprečavanja širenja zaraze u obrazovnim ustanovama i zaštite zdravlja svih sudionika u nastavnom procesu. Poseban naglasak se stavlja na poduzimanju svih radnji koje će omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa, prisustvo djece u učionicama te očuvanje mentalnog zdravlje naše djece”, navodi se u saopćenju.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, Krizni štab KS poziva sve građane na vakcinaciju, s posebnim naglaskom na zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, koji su u svakodnevnom kontaktu s pacijentima.

“Pozivamo stanovništvo Kantona Sarajevo na poštivanje mjera lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i otvorenim prostorima – ukoliko se ne može održati fizička distanca i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora”, navodi se u saopćenju.

Krizni štab savjetuje sve osobe s akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.