BiH

kanton sarajevo

Krizni štab razmatra imunizaciju trećom dozom vakcine protiv korone

27/09/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 s akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (MZKS) razmatrao je danas na sjednici epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo te je zaključeno da će se epidemiološka situacija u ovom kantonu pomno pratiti na 14-dnevnom osnovu ili po potrebi i češće, te da će u skladu sa tim, ovaj štab donositi dodatne mjere ili preporuke.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 s akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

U skladu sa iznesenim podacima, na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je naloženo da se JU Zavod za javno zdravstvo KS obrati Stručnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine sa upitom o zauzimanju konačnog stava ovog tijela kada se radi o nužnosti imunizacije stanovništva FBiH trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

Ukoliko ovo tijelo u zadatom roku ne zauzme zvanični stav o ovom pitanju, Krizni štab Ministarstva zdravstva će isto uzeti u promptno razmatranje.

Krizni štab poziva i sve pravne subjekte u javnom i privatnom sektoru, da u okviru svojih djelatnosti regulišu radno-pravnu obavezu dolaska na posao uposlenika koji nisu vakcinisani protiv Covid-19.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.