BiH

"dobro provođenje mjera"

Krizni štab: Znatno povoljnija epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo

24/09/2020

Kroz provedene epidemiološke nadzore nad novozaraženim može zaključiti da i dalje prednjače porodični klasteri u kojima se često veći broj oboljelih pojavi istovremeno

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom ističu kako je epidemiološka situacija u kantonu znatno povoljnija, te naglašavaju da je to nesumnjivo posljedica dobro provedenih javno-zdravstvenih mjera od strane građana i pravnih subjekata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ipak, bez obzira na sve to naglašavaju kako i dalje ima još dosta potrebe za daljim poboljšanjem. Dodaju kako se kroz provedene epidemiološke nadzore nad novozaraženim može zaključiti da i dalje prednjače porodični klasteri u kojima se često veći broj oboljelih pojavi istovremeno.

“U većini slučajeva prvooboljeli u porodici virusom se zarazi na poslu, pa su u ovoj fazi epidemije evidentno najugroženija skupina našeg stanovništva zaposleni u kancelarijama, koje nerijetko zbog svoje površine ne dozvoljavaju ispunjavanje propisanih epidemioloških preporuka“, navode iz Kriznog štaba.

Pojašnjavaju kako tokom obavljanja epidemioloških intervjua zaraženi u velikom broju izjave da na poslu tokom pauza nisu držali distancu, niti nosili maske.

Iz Kriznog štaba kažu i kako je izvjesni broj novozaraženih epidemiološki potvrdilo svoje boravke u stranim zemljama, te su kao destinaciju putovanja u posljednjih 14 dana navodili Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku i Švedsku. Iz Bosne i Hercegovine uglavnom su pominjani Neum, te područje Hercegovine.

S tim u vezi, iz Kriznog štaba ponovno pozivaju sve sugrađane na odgovorno provođenje svih propisanih javno-zdravstvenih mjera, odnosno na obavezno nošenje zaštitne maske, održavanje higijene ruku toplom vodom i sapunom, držanje propisane distance od najmanje 1,5 metra, te stalno zračenje prostora u kojem borave.

Također upućuju i poziv pravnim licima, odnosno institucijama i ustanovama, da u potpunosti osiguraju primjenu propisanih javno-zdravstvenih mjera u svojim prostorima, shodno svim preporukama nadležnih organa – kriznih štabova Ministarstava zdravstva Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.