Krsmanoviću dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka

sud bih

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) pravosnažno je osudio Nikolu Krsmanovića na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka.

Vrhovni sud RS-a je potvrdio prvostepenu presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, odbacivši žalbe odbrane i Tužilaštva.

Zaštićeni svjedok je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Draganu Šekariću

Prema presudi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Krsmanović je devet puta nožem ubo zaštićenog svjedoka u automobilu na parkingu u Novom Goraždu.

Zaštićeni svjedok, kako se navodi u presudi, krenuo je s majkom na liturgiju i usput su se zaustavili i povezli Krsmanovića sa sobom.

U jednom trenutku, prema presudi, dok su stajali na parkingu, Krsmanović je napao zaštićenog svjedoka i izbo ga nožem. Pružena mu je pomoć u Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

Zaštićeni svjedok je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Draganu Šekariću, koji je u februaru ove godine, nepravosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Goraždu.

Šekarić je optužen i da je učestvovao u napadu na Kokino Selo (općina Goražde), pljačku i odvođenje Džemala Zukića i njegovog sina, koji više nisu nađeni, te maltretiranje jedne osobe u logoru Uzamnica.

Ovih optužbi je Šekarić prvostepenom presudom oslobođen, prenosi BIRN.