Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krug 99: Ideološka dominacija postaje model ponašanja u BiH

krug-99-4

Ideološka dominacija u Bosni i Hercegovini postaje modelom ponašanja, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koji je danas u Sarajevo raspravljao o temi “Dominacija novih ideologija i građanske slobode u BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je kako su ideologije uvijek predstavljale lažnu svijet, ali kako one danas, u modernom svijetu, kada ovladaju masama predstavljaju materijalnu snagu.

“Nažalost, optimizam 20. vijeka da će vrijeme koje slijedi, odnosno 21. vijek, donijeti doba bez ideologija, da će društvo biti slobodno, to se pokazalo kao jedna utopijska ideja, lažna ideja koja nije dala rezultat. Trenutno se nalazimo u vremenu kada su ideologije postale puno još agresivnije, jasnije u cilju dominacije ključnih struktura društava i ključnih centara moći u svijetu kako bi se usmjeravali postupci ljudi”, naglasio je Kulenović.

On je podsjetio na prošlosedmični događaj u Sarajevu kada je predstava Međunarodnog teatarskog festivala MESS, zbog navodnih prijetnji, prvo otkazana, a potom i održana.

“Inspirisani smo onim što nam se desilo prošle nedjelje na MESS-u, onim što je bilo udar na osnovno pravo umjetnika da se izražava na način koji neće odmah biti podložan cenzuri. Dakle, svaka predominacija ideologija počinje se prepoznavati, prije svega, u vremenu koje smo nazivali totalitarnim, kao i na onome što su umjetničke slobode, što imamo danas. One se pokušavaju ideološki tumačiti i stavit u obrazac onog kome odgovara”, rekao je Kulenović.

Podsjetio je kako ideologije ne postoje samo u umjetnosti u BiH, već imaju ulogu i u svim drugim sferama svakodnevnog života.

“Uz nametanje određenih klišea, ideologija, skoro da je postalo zabranjeno da govorite svojim jezikom, pozdravljajući na svom jeziku. Ili detalj sada kad su studenti obilježavali pogibiju, tragičnu smrt dviju studentica u Sarajevu, neki su postavljali pitanje: Zašto neki studenti pale svijeće? Mi dolazimo u apsurdnu situaciju da ideološka domancija postaje model ponašanja i istovremeno kod novih ideoloških podobnosti”, poručio je Kulenović.

Da se pitanje slobode govora i slobode pojedinca uopšte veže najprije za sigurnost, rekao je konceptualni umjetnik Damir Nikšić.

Prema njegovim riječima, “niko se nije oglasio” kada je rukovodstvo MESS-a saopćilo kako dobija prijetnje zbog predstave koju namjerava prikazati.

“Ovdje se desilo nešto što je nedopustivo, a to je da je neko prijetio, a niko nije reagovao na to. Niko se nije bavio tome kakve su prijetnje bile. Premijer Vlade Kantona Sarajevo je rekao da je sam sebe MESS zatvorio i zabranio. Mislim da je to nedopustivo: on uvjerava i tjera te da sam odeš: sam pao, sam se ubio. To je prvi oblik nacizma, tjeraju te da sam prije logora i rata napustiš. To se dešavao prije, i sada se izgleda to dešava u Sarajevu da sami umjetnici, liberalci napuste grad. Taj odogovor premijera Kantona da prebaci lopticu na MESS, to je na fonu tih stvari i to me jako plaši, zabrinjava i užasava”, rekao je Nikšić.

Govoreći o ideologijama koje postoje u bh. društvu, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Samir Arnautović rekao je da dominatne političke ideologije kreiraju jednu vrstu fašizoidne svijesti u kojoj bi sve ono što je drugo i drugačije – zabranjeno.

“Prije svega, protivnik jedne takve svijesti jeste građanstvo i slobodan pojedinac koji kao takav zapravo uvijek predstavjla jednu kreativnu stanicu društva”, rekao je Arnautović.