Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliko interesovanje za Sajam kristala u Kreševu

kresevo-sajam

U Kreševu već drugi dan traje međunarodni sajam kristala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja na kojem je učešće uzelo više od 50 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Češke, Srbije i Austrije. Jučer je sajam posjetilo više od hiljadu građana, javlja Anadolu Agency (AA).

”Kreševo je tradicionalno rudarski kraj još od sedmog stoljeća.Od ovoga sajma koji se tradicionalno održava već 13 godina napravili smo brend, a plan je da u Kreševo dovedemo i izlagače iz Amerike, Afrike. Kreševo, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Vitez, pripadaju tzv. škriljastom gorju gdje se nalaze izuzetno lijepi primjerci kristala svjetskog rariteta. Radost je naći kristal star stotinu ili dvije stotine milijuna godina.Pored toga traganjem za kristalima mnogi pronađu sebe, prostor, ljubav. Postaju pozitivni”, kaže za Anadolu Agency (AA) Jozo Puljić predsjednik kreševske udruge “Citrin” koja je i organizator ove izložbe.

kresevo-sajam1

Profesorica Bojana Stanić u Kreševo dolazi od 2009. godine i to na oba događaja. Na izložbu kristala i minerala i na geo kamp.

”Radila sam u srednjoj školi u Brezi. Predavala sam, između ostalog, i mineralogiju. Ovakvi sajmovi ljude zbližavaju, razmjenjuju se iskustva pa i pronađeni minerali i kristali. Kada sam pronašla svoj prvi kristal kvarca to je za mene bila posebna sreća. Djeca uživaju na geo kampovima, ali mislim da je problem što škole nemaju novaca, a roditelji djeci ne mogu da plate da odu na jedan geo kamp gdje provedu više dana tragajući za kristalima, upoznajući stijene, prirodu i svoje vršnjake” kaže Bojana Stanić.

Mumaer Islamović iz Zenice prvi puta je došao na sajam kristala i minerala u Kreševo, a ovim hobijem bavi se tek godinu dana.”Ove krasne primjerke kvarca, alpski kristala, čađavaca, hijelofana sam pronašao na Kruščičkoj planini kod Viteza. Želio bih upozoriti sve one koji se odluče baviti traganjem za kristalima i mineralima da prvo poštuju šumu i da ne narušavaju prirodni balans odnosno da od šume ne prave jednu deponiju koja nikome neće biti od koristi. U ovom hobiju pronašao sam sebe. Nije ovo nikakav biznis nego više hobi i ljubav prema prirodi”, tvrdi nam Muamer.

Pored kristala i minerala koje je izložio na sajmu Ibrahim Mehić iz Zenice na svome štandu ponudio je kupcima i orgonit. Uređaj koji neutralizira štetna zračenja.

kresevo-sajam2

”Orgonit se pravi od smjese kristala, smole i metala. Sama logika da tranzistor radi kao pojačalo, a to je u ovom slučaju kristal, odnosno daje veći izlazni nego ulazni signal. Kristal emituje energiju, ta energija je pozitivna u svakom slučaju i tako se poništava negativna energija oko nas pogotovo koju zrače električni uređaji, mobiteli, računari, plazma televizori itd” pojašnjava naučnu verziju Ibrahim.Na sajmu smo sreli i djecu iz Osnovne škole Vitez koju je prevodio Mario Bošnjak-Matić profesor geografije i povijesti.

”Mi već sedmi put tradicionalno dolazimo na sajam kristala ovdje u Kreševo. Djeca na sajmu mogu jako puno naučiti o mineralima, stijenama, sastavu tla i drugim stvarima vezanim za zemljopis”, rekao nam je Mario.Damir Vrtar došao je s prijateljima na sajam iz Lepoglave Republika Hrvatska. Lepoglavska udruga “Ahat” i “Citrin” iz Kreševa tradicionalno imaju dobru suradnju.

”Kreševo nam je u kalendaru posjeta i još ni jednu izložbu nismo propustili. Ovdje u Kreševu u Bosni osjećamo se kao kod kuće. Kristali nas zbližuju, učvršćuju naše veze i prijateljstva”, poručio je Damir.