Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krug 99: Stanje iz Dejtona ne može se zamrznuti

Martin Raguz

Redovna nedeljna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Bosna i Hercegovina od Dejtona do Brisela”, na kojoj je uvodničar bio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) Martin Raguž, održana je danas u Sarajevu.

– Dvadeset godina od Dejtona je dovoljno da vidimo dobre i loše strane Dejtona te kojim smjerom ide BiH i šta je za 20 godina učinjeno da se stvore realne pretpostavke da BiH bude dio Evrope – kazao je Raguž.

Mišljenja je da sve dok BiH ne bude dio evropske obitelji, neće biti ni trajnog mira i stabilnosti u čitavoj Evropi. Istakao je da BiH mora dobiti privlegiju da bude punopravna članica zajednice evropskih naroda te da je najveći interes građana BiH da na ovim prostorima vlada trajni mir i stabilnost.

Dejton je, kako je rekao, u funkciji zaustavljanja rata ostvario temeljni cilj, ali nije stvorio funkcionalnu i održivu strukturu koja će generirati razvoj i povjerenje u institucije, a zaustaviti egzodus.

– Nažalost, sada 20 godina poslije Dejtona imamo pogoršanje po svim tim parametrima. Zato sada i jeste momenat da kažemo da se ne može zamrznuti stanje iz Dejtona – istakao je Raguž.

Napomenuo je da put od Dejtona do Brisela podrazumijeva i ozbiljne ustavne promjene te podsjetio da je Slovenija sedam puta mijenjala ustav, a Hrvatska 12 poglavlja.

Stoga, mišljenja je da ustavne promjene moraju postati integralni dio reformskog puta BiH prema Evropi.

Osvrnuo se i na teroristički napad u Parizu i kazao da ovo nije izolirani slučaj te da smatra da se radi o najvećem globalnom izazovu za savremenu civilizaciju. S tim u vezi, istakao je da se mora naći trajni unutarnji politički dogovor baziran na evropskom sistemu vrijednosti koji će zauvijek otkloniti mogućnost novih ratova.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac kazao je da je moralna, ekonomska i politička kriza dovela BiH do samog ruba provalije. Međutim, on ističe da treba vjerovati u građansku državu te da je moguće ostvariti ključne demokratske principe.

Također, naglasio je, Dejton se koristi onako kako nekome treba i tako se i tumači, a po njemu nijedno od tih tumačenja nije ispravno.

– Jedino ispravno tumačenje je ono koje zahtijeva postupnu promjenu Dejtona te promjenu izbornog zakona paralelno s ustavnim promjenama. Inače ćemo doći u situaciju da smijemo glasati za etnički tor, i da iz tog tora zadugo nećemo moći izaći poštujući grubo slovo Dejtona o podjeli na tri nacionalne cjeline u BiH – zaključio je Repovac.