Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kruniću i Škoriću sankcije zbog nespojivih funkcija

ziko_krunic

Komisija BiH za odlučivanje o sukobu interesa danas je jednoglasno donijela odluke o sankcionisanju predsjedavajućeg Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH Žike Krunića i člana Nezavisnog odbora Miroslava Škorića za koje je utvrđeno da su istovremeno obavljali funkcije nespojive sa ovim.

Predsjednik Komisije Jasmin Emrić podsjetio je da je sprovedenim postupkom utvrđeno da je Krunić za vrijeme obavljanja funkcije predsjednika Nezavisnog odbora u periodu od 17. marta 2014. godine do 24. decembra 2015. godine istovremeno obavljao funkciju direktora Rudnika i termorelektrane “Ugljevik”.

Emrić je dodao da je Krunić od 3. februara 2016. obavljao funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora za korporativne poslove, a od 20. maja 2016. godine do danas obavlja funkciju izvršnog direktora za korporativne poslove ovog preduzeća.

Odlukom Komisije, Krunić je kažnjen obustavljanjem isplate 30 odsto primanja koja ostvaruje kao predsjedavajući Nezavisnog odbora u periodu šest mjeseci.

“Kruniću se ostavlja rok od 30 dana od prijema ove odluke da otkloni razloge koji su ga doveli do sukoba interesa, odnosno da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora za korporativne poslove preduzeća i dokaz o tome dostavi Komisiji”, rekao je Emrić novinarima.

U slučaju Škorića utvrđeno je da je u periodu od 17. marta 2014. godine do dana donošenja odluke istovremeno istovremeno obavljao funkciju člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i člana Nadzornog odbora Akcionarskog društva “Vodovod i kanalizacija” u Bijeljini.

Emrić je istakao da je Škorić bio dužan podnijeti ostavku na nespojivu funkciju najkasnije tri dana od preuzimanja javne funkcije u Nezavisnom odboru, a kako to nije uradio, prekršio je odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Škoriću je izrečena sankcija obustavljanja 10 odsto plate koju prima u Nezavisnom odboru u trajanju tri mjeseca i dat mu je rok od mjesec dana od prijema odluke da otkloni razloge koji su ga doveli u sukob interesa, odnosno da podnese ostavku na funkciju člana Nadzornog odbora preduzeća “Vodovod i kanalizacija” u Bijeljini.

“U suprotnom Komisija će podnijeti prijedlog nadležnom organu za razrješenje imenovanog sa funkcije člana Nezavisnog odbora”, zaključio je Emrić.

Komisija je danas donijela i odluku o pokretanju postupka u slučajevima Marina Raspudića i Ankice Gudeljević.

Raspudić je istovremeno obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ i direktora Aerodroma Mostar, dok je suprug Gudeljevićeve, koja je savjetnik ministra inostranih poslova BiH, direktor Javnog preduzeća “Luka Brčko”.

Komisija je odluke donijela iza zatvorenih vrata, a rasprava o svim slučajevima o kojima je danas odlučivano obavljena je na jednoj od ranijih sjednica.

Današnje odluke prve su koje je od svog osnivanja donijela ova komisija.