Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća dostupno i oboljelima iz BiH

BiH

vakcina

Pacijentima iz RS-a koji boluju od raka pluća bit će omogućeno liječenje kubanskim cjepivima “cimavaks EFG” koje su stigle u Srbiju.

Rečeno je to Glasu Srpske u ministarstvu zdravlja Srbije. Ova terapija dostupna je građanima Srbije već dva dana i njena primjena je, kako ističu u ministarstvu zdravlja Srbije, još u početnoj fazi.

– Kubansko cjepivo je besplatno za osiguranike zdravstvenog osiguranja u Srbiji i provodi se kao studija jer lijek još nije registriran, dok će detalji primjene te terapije za građane iz regije uskoro biti poznati – rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja Srbije Marko Pavlović.

[yuzo_related]

Kako bi pacijenti mogli biti podvrgnuti terapijama ovim cjepivom, moraju imati adenokarcinom pluća, odnosno da su u četvrtom stadiju bolesti i moraju biti, kako ističe Pavlović, negativni na receptor epidermalnog čimbenika rasta i da imaju određenu količinu tog čimbenika u krvi.

– Terapiju je moguće primiti isključivo u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ona neće biti besplatna za osiguranike zdravstvenih osiguranja drugih država – kazao je Pavlović koji nije precizirao koliko će ovo cjepivo koštati za pacijente iz RS-a.

Direktor UKC RS Mirko Stanetić rekao je da su u borbi protiv raka pluća neophodna sva raspoloživa sredstva.

– Ako pacijenti iz RS-a budu upućivani u Srbiju na terapije kubanskim cjepivom, onda to moraju biti oni kod kojih je bolest uznapredovala i njih treba izabrati na osnovi preporuka liječnika – istaknuo je Stanetić.