Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kućna svađa u SDA: Šepić i pobunjenici (ne) znaju šta žele?!

senad sepic

Senad Šepić danas je potvrdio da je Grupa parlamentaraca iz SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napustila sjednicu Kluba ove stranke. Najavili su da nadalje neće učestvovati u radu Kluba SDA.

Osim sebe, Šepić nije imenovao druge pobunjene zastupnike niti je precizirao njihovu brojnost. Pretpostavlja se da su uz njega, ako ne svi, a ono bar neki iz četvorke koja je još u junu prošle godine otkazala poslušnost Stranci demokratske akcije (Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šepić). Oni su tada saopštili da ostaju članovi SDA, ali da će misliti “svojom glavom”.

I nakon novog poteza, izlaska iz stranačkog kluba u Parlamentu BiH, pobunjenici su zadržali članske knjižice najveće bošnjačke stranke. No, oni ne skrivaju svoje krupne političke primjedbe na račun SDA, o čemu je Šepić danas govorio novinarima. Njegove zamjerke još su radikalnije od prethodnih, ali ipak nije posve jasno znaju li pobunjenici, zapravo, šta žele i kakva je njihova stvarna brojnost i snaga?!

Njihov mogući cilj je da preuzmu glavnu ulogu u stranci, privlačeći dosad ćutljive protivnike Izetbegovićevog vođenja SDA, na kojeg je Šepić juče bacio i drvlje i kamenje. Zasad, međutim, nema nagovještaja da bi još neki istaknuti SDA-ovci mogli presvući dres i prikloniti se pobunjeničkoj struji.

Druga varijanta je istupanje pobunjenika iz stranke i formiranje nove. Ni to, međutim, nema tempo ni naboj kakav je ranije viđen prilikom izlaska Harisa Silajdžića i formiranja Stranke za BiH te kasnijeg novog cijepanja SDA stvaranjem disidentske A-SDA.

Ni 40 dana nakon što je Senad Šepić objavio formiranje Bloka parlamentaraca BiH za Evropsku uniju (Blok za Evropu), što je mirisalo po začetku stvaranja nove političke partije, u javnost nije dospjelo ime nijednog parlamentarca koji podržava tu njegovu inicijativu. Ćute i bivši istaknuti pripadnici SDA koji su se, na oktobarskim lokalnim izborima, kao nezavisni kandidati probili do načelničkih funkcija (Kasumović, Babić…), a koje se dovodilo u vezu sa pobunjeničkom grupom.

Osim verbalnih kritika koje je na račun Senada Šepića u nekoliko navrata upućivao Bakir Izetbegović, SDA nije grublje reagovala na ponašanje svojih unutarstranačkih protivnika. Očekivanja da se pokrene postupak eventualnog isljučenja Šepića i njegovih istomišljenika, nisu se obistinila. Je li moguće da do toga dođe sada, nakon istupanja pojedinaca iz parlamentarnog Kluba SDA i Šepićevih dosad najtežih optužbi na račun Izetbegovića i njegovog klana?

Zavađene struje vjerovatno su za sobom već porušile sve mostove međusobnog spajanja. Čeka se još samo termin neizbježnog dvoboja, kojeg nije moguće odlagati do u nedogled. O tome će odlučiti ishod sastanka radne grupe SDA sa pobunjenicima, koji je odmah najavio  potpredsjednik SDA Safet Softić. On je precizirao da su se iz Kluba SDA u državnom parlamentu odmetnula četiri zastupnika.