USLOV MMF-A

Kulina: Glasaćemo protiv uspostavljanja jedinstvenog registra računa fizičkih lica u CBBiH

centralna-banka-kisa-1

Guverner CB Senad Softić kaže da se uspostavljanjem jedinstvenog registra računa fizičkih lica ne prenosi nadležnost niti se ograničavaju mogućnosti i pravo vođenja entitetskih registara

Predstavnici Republike Srpske u Upravnom odboru Centralne banke BiH su protiv uspostavljanja jedinstvenog registra računa fizičkih lica u toj banci.

To je za RTRS potvrdio član Upravnog odbora Dragan Kulina, koji ističe da je uređivanje bankarskog sistema u ustavnoj nadležnosti RS i FBiH.

Zbog zahtjeva MMF-a da se unutar Centralne banke locira registar fizičkih lica, propao je kreditni aranžman. Član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da se RS odlučno protivi uspostavljanju jedinstvenog registra u Centralnoj banci jer je u pitanju prenos nadležnopsti.

Svaki arnažman sa MMF-om u Sarajevu pokušavaju da iskoriste za prenos nadležnosti. Prije četiri godine ta međunarodna finansijska institucija uslovljavala je kredit uspostavljanjem jedinstvenog registra računa fizičkih lica u Centralnoj banci zbog jačanja platnog sistema.

I danas to traže iz razloga jer je registar potreban za borbu protiv terorizma i korupcije. Kreditni aranžman je propao ali guverner Centralne banke BiH Senad Softić ne odustaje od jedinstvenog registra.

– Guverner Softić tvrdi da ima pravni osnov, a prije 10 dana Parlament Federacije donio je izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kojim je propisao uspostavnje jedinstvenog računa lica u Federalnoj agenciji za informatičke usluge, identično rješenje kao što je u Republici Srpskoj. To je logično, jer su ustavne nadležnosti entiteta u uređivanju bankarskog sistema kristalno jasne i neosporne – naglašava Dragan Kulina, član UO Centralne banke BiH iz RS.

– Ipak, nedovoljno jasno, jer da jeste ne bi iz Centralne banke najavili da će odlukom, a ne zakonom nametnuti jedinstveni registar, kaže Kulina.

Pravni nonsens, da je odluka jača od zakona, pravda se Zakonom o CB BiH koji smjernicama, uputama i propisima daje zakonsku snagu.

– Moj stav i stav gospodina Božića, drugog član UO CB iz RS, jeste da se ne može podzakonskim aktom, tj. odlukom CB, regulisati nešto što je regulisano zakonom i ukoliko dođe do glasanja mi ćemo glasati protiv toga.

– Ja mislim da takva odluka ne bi bila provodiva zato što postoji Zakon u unutrašnjem platnom prometu RS koji je propisao i kaznene odredbe za banke koje bi te podatke slale nekom drugom osim Agenciji za posredničke i informatičke usluge u RS – zaključio je Kulina.

Guverner CB Senad Softić kaže da se uspostavljanjem jedinstvenog registra računa fizičkih lica ne prenosi nadležnost niti se ograničavaju mogućnosti i pravo vođenja entitetskih registara.