Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Kvalitet zraka i dalje loš, vrijednosti u toku dana variraju

zagadjenost smog sarajevo (10)

Ovakva situacija će trajati do sredine iduće sedmice, što će uvjetovati zadržavanje vrlo nezdravog zraka u kotlinskim dijelovima ovog kantona

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, u funkciji kontinuiranog praćenja koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških prilika u Kantonu Sarajevo, saopćava da je jutros zabilježen blagi pad vrijednosti zbog djelimičnog podizanja inverznog sloja u kotlinskim dijelovima.

U popodnevnim i večernjim satima, usljed jačanja inverznog sloja i povećanja emisija iz kućnih ložišta, očekuje se ponovni porast zagađujućih materija u zraku i dostizanje maksimuma u toku noći. Ovakva situacija će trajati do sredine iduće sedmice, što će uvjetovati zadržavanje vrlo nezdravog zraka u kotlinskim dijelovima ovog kantona.

Iz tog razloga, upozoravaju građane da maksimalno smanje boravak vani, te da se pridržavaju zdravstvenih preporuka, koje se nalaze na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo KS, na sljedećem linku.

Također upozoravaju i sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS da poštuju propisane mjere. Naglašavaju i kako kontrolu nad provođenja mjera iz epizode “Upozorenje”, koje su trenutno na snazi, vrše nadležni subjekti za provođenje pomenutog plana, saopćila je Služba za protokol i press KS.