Formiran predmet

Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine, naveli su za Fokus iz Državnog tužilaštva

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u okviru kojeg će ispitati navode o ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije tokom njegove nedavne posjete BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Informaciju da je predmet formiran potvrdili su za Fokus u Tužilaštvu BiH.

-Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine. Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere – odgovoreno je na upit Fokusa iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije ikonu, Ambasada Ukrajine u BiH uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj su zatražili da se ispita porijeklo te ikone.

Naime, ukrajinski zvaničnici tvrde da je u ovom slučaju riječ o ikoni iz Ukrajine staroj 300 godina, a ukrajinski mediji navode da je na poleđini ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, danas je u Mostaru kazala da su o ovom slučaju obaviještene i druge nadležne institucije. U Agenciji za istrage i zaštitu nisu bili dostupni za komentar o tome da li su oni pokrenuli određene aktivnosti u vezi s ovim slučajem.

Za Fokus je u odjelu Interpola u Sarajevu, nezvanično rečeno da oni još nisu dobili nikakve zvanične informacije o ovom predmetu, te su kazali ukoliko se Interpol bude uključivao u ovaj slučaj da će on biti rješavan preko biroa u Sarajevu koji djeluje u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.