mjerenja pokazala

Kvalitet zraka nezdrav na području Zenice, u Sarajevu nezdrav za osjetljive grupe

zenica-zagadjen-zrak

Najčišći zrak u 13.00 sati je bio na području Mostara, Lukavca i Livna

I pored povoljnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini kvalitet zraka danas je u pojedinim dijelovima zemlje nezdrav za stanovništvo, posebno za osjetljive grupe stanovništva, a u većini područja je umjereno zagađen.

Prema mjerenjima u 13.00 sati zrak je nezdrav za stanovništvo na području Zenice gdje je kvalitet zraka iznosio 170, a koncentracija PM10 čestica 152.

Na području tog grada moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe zrak je nezdrav bio u 13.00 sati na području Ilijaša i Sarajeva gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 129 i 123, te na području Visokog i Kaknja u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 109 i 104. U takvim uvjetima oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je danas umjereno zagađen na području Travnika i Vogošće gdje je indeks kvaliteta zraka iznosi 64 i 62, te na području Banja Luke i Tuzle u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 56 i 55.

Najčišći zrak u 13.00 sati je bio na području Mostara, Lukavca i Livna u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 33, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Ekoakcija.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).