Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Ujedinjene Nacije objavile koliko je civila ubijeno tokom ruske agresije na Ukrajinu

kijev bombardovanje

Tijelo je svoje brojke dugo opisivalo kao “vrh ledenog brijega” zbog ograničenog pristupa borbenim zonama

Potvrđeno je da je skoro 8.500 civila poginulo u ruskoj invaziji na Ukrajinu, saopćilo je tijelo UN-a u utorak, a još uvijek se strahuje od još brojnih hiljada nepotvrđenih pogibija.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) naveo je da je zabilježio 8.490 poginulih i 14.244 ranjenih između početka invazije 24. februara 2022. i 9. aprila 2023.

Tijelo je svoje brojke dugo opisivalo kao “vrh ledenog brijega” zbog ograničenog pristupa borbenim zonama.

Većina pogibija zabilježena je na teritoriji pod kontrolom ukrajinske vlade i pod napadom ruskih snaga, uključujući 3.927 ljudi u regijama Donjecka i Luganska, koje su svjedočile intenzivnim borbama.

– OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće, budući da je prijem informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a brojni izvještaji još uvijek čekaju potvrdu – navodi se u saopćenju.

Ruske snage intenzivirale su ofanzivu u istočnoj regiji Donjecka, gdje je nekoliko gradova i mjesta pod teškim bombardiranjem.

Istražno tijelo pod mandatom UN-a prošlog je mjeseca utvrdilo da su ruske snage izvele “neselektivne i nesrazmjerne” napade na Ukrajinu. Rusija negira da je ciljala civile ili počinila zločine, prenosi Reuters.