BiH

zagađenje

Kvalitet zraka u Sarajevu i jutros je otrovan, jako je opasan za ljude!

17/01/2020

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici iznosila je iznosila je 247, dok je na mjernoj stanici Otoka iznosila 138

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 06.00 sati u na mjernoj stanici Bjelave iznosio je 312 i opasan je po stanovništvo.

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici iznosila je iznosila je 247, dok je na mjernoj stanici Otoka iznosila 138.

Na toj mjernoj stanici indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 278 i vrlo je nezdrav.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije upozoravaju na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani također treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.