BiH

Stanje pripravnosti

Labaratorijskim testiranjem utvrđeno da pacijentica iz Žepča nije zaražena koronavirusom

14/03/2020

U izolatoriju se trenutno nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 51, 19 i 26 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu utvrđeno je da pacijentica iz Žepča (64), koja je jučer smještena u izolatorij Kantonalne bolnice u Zenici, a koja je doputovala iz Italije, nije zaražena korona virusom Covid-19. Pacijentica će iz izolatorija biti premještena na drugi odjel KBZ-a.

U izolatoriju se trenutno nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 51, 19 i 26 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji, a kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom Covid-19. Starija osoba još uvijek ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

– Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu je u pripravnosti, poduzima sve potrebne mjere i ima adekvatan odgovor.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus Covid-19 – saopćeno je iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.