Zrak.ekoakcija

Lakše se diše: Jutros smanjena zagađenost zraka

smog zagadjenje

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu izmjeren jutros u 7.00 sati iznosio je 64, Jajcu 62, Zenici 60 i Tuzli 55, te je ocijenjen kao umjereno zagađen

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je smanjena u odnosu na prethodne dane, ali zdravstvene probleme i dalje mogu da imaju osobe koje su veoma osjetljive na zagađenje, zbog čega je potrebno izbjegavati boravak na otvorenom, navedeno je na veb-stranici “Zrak.ekoakcija”.

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu izmjeren jutros u 7.00 sati iznosio je 64, Jajcu 62, Zenici 60 i Tuzli 55, te je ocijenjen kao umjereno zagađen.

U Lukavcu i Banovićima indeks kvaliteta vazduha je iznosio osam, Kaknju 29, Goraždu 33 i Ilijašu 42, što znači da je dobar i zadovoljavajući.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, dok je od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Indeks kvaliteta vazduha kada pređe 150 označen je kao nezdrav i tada je moguća pojava pojačanih simptoma bolesti kod lica sa srčanim i disajnim tegobama, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi da osjećaju negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH juče je bila povišena, a najlošija situacija bila je Zenici, gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 197, te u Sarajevu, gdje je bio 194.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu.