sastanak na vlašiću

Larson: Korupcija potkopava ekonomski razvoj i šteti nacionalnoj sigurnosti

eric larson

Larson je ukratko iznio određene segmente iz izvršne naredbe predsjednika SAD-a Bidena od 9. juna 2021. godine, posebno kada je riječ o dijelovima koji se odnosi na korupciju koja bez obzira gdje se dešava, direktno šteti politici nacionalne sigurnosti, ekonomskog razvoja društva svih savremenih država, a posebno Bosne i Hercegovine

Redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara/direktora uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine održan je na Vlašiću, 28. i 29. jula.

Prvog dana sastanka prisutnima je izrazio dobrodošlicu komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Faik Adilović, s obzirom na to da je navedeno ministarstvo domaćin ovog dvodnevnog sastanka, a potom ga je otvorio zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman koji je pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu.

Na sastanku je razmatrano stanje sigurnosti na području Federacije BiH za prvih šest mjeseci 2021. godinu, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u Federaciji BiH, rad policije u Federaciji BiH, te druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH…

Drugog dana sastanka pridružili su se Erik Larson uime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a uime direktora Stivena Glasera, iz Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), te Dijana Stevanović uime Delegacije Europske komisije u Bosni i Hercegovini i Marica Bender, predstavnica Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, inače voditeljica projekta “Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode zasnovanog na ljudskim pravima, europskim standardima i najboljoj praksi u Bosni i Hercegovini”.

Larson je ukratko iznio određene segmente iz izvršne naredbe predsjednika SAD-a Bidena od 9. juna 2021. godine, posebno kada je riječ o dijelovima koji se odnosi na korupciju koja bez obzira gdje se dešava, direktno šteti politici nacionalne sigurnosti, ekonomskog razvoja društva svih savremenih država, a posebno Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da po definiciji korupcija služi interesima pojedinaca koji ostvaruju dobit i posvećeni su ličnim interesima, a nikako interesima države i njenih građana, te da korupcija potkopava ekonomski razvoj, pomaže organizovanom kriminalu i umanjuje povjerenje građana u demokratske procese.

Isto tako, Larson je potcrtao dugogodišnju posvećenost SAD-a promicanju i zaštiti demokratskih institucija, posebno u vremenu koje dolazi.

Nadalje, Dijana Stevanović je navela da Delegacija Europske unije, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije podržava koordinacijske sastanka policijske agencija u FBiH, imajući u vidu da je jedna od preporuka mišljenje i analitikog izvještaja Europske unije na pobojšanju i jačanju međuagencijske policijske saradnje, a sve u cilju jačanja međusobne i efikasnije razmjene podataka u borbi protiv svih vidova kriminala u BiH.

Stevanović je, također, istakla da će Evropska komisija nastaviti s pružanjem podrške policijskim agencija u BiH kroz tehničku, programsku i savjetodavnu podrašku, a sve u cilju jačanja kapaciteta u sektoru sigurnosti BiH u skladu s europskim standardima.

U sklopu implementacije projekta Vijeća Europe “Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode zasnovanog na ljudskim pravima, europskim standardima i najboljoj praksi u BiH”, koji za cilj ima osiguranje poštivanja ljudskih prava lica lišenih slobode, bez obzira na prirodu i dužinu njihovog zadržavanja u pritvoru, kao i ujednačavanje postupanja policijskih službenika u BiH prema ovoj kategoriji lica, sačinjeno je prvo izdanje priručnika za policijske agencije u BiH „Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskom pritvoru“.

U vezi s tim, Marica Bender je predstavila navedeni priručnik, ističući da njegova svrha nije da zamijeni postojeću dobru praksu nego da je dopuni i obogati preporukama Europskog komiteta za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Nadalje, bilo je riječi o postojećim informatičkim sistemima i elektronskim bazama podataka u Federaciji BiH, njihovom postojećom interoperabilnošću i mogućnostima za bolje međusobno uvezivanje.

Također, razgovarano je o eventualnim načinima za unapređenje tih sistema, te razvoju i uvezivanju baza podataka na nivou Federacije BiH kroz finasiranje i europskih i međunarodnih fondova, a koji su ponovo iskazali spremnost da podrže sektor sigurnosti u BiH u cilju stručnog i tehničkog unapređenja, a sve sa akcentom na projekte IPA 2019. i IPA II 2021. godinu, saopćeno je iz FUP-a.