Analiza Ureda za borbu protiv korupcije

U kojoj mjeri su institucije i preduzeća u Kantonu Sarajevo “zarobljeni“?

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS pressica db

Pod lupom su bile i javne nabavke, postupak provjere diploma, analiza imenovanje direktora. Larson: Pritisci na Ured su neprihvatljivi!

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS danas je predstavio Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Prezentacija je održana u saradnji sa programom INL Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Piše: A. DUČIĆ

U izvještaju koji se rasprostire na 174 strane analizirane su prijave korupcije, odnosno prikazana je detaljna statistika o tome iz kojih sektora potiču, o kakvim se nepravilnostima radi u kojoj mjeri se dalje procesuiraju.

Nadalje, pod lupom su bile i javne nabavke, postupak provjere diploma, analiza propisanih uslova za imenovanje direktora javnih ustanova i preduzeća, analiza ugovora o radu nosioca javnih funkcija u KS, analiza poitičkih promjena u sazivima zastupnika u Skupštini KS u periodu 2018-2022, proces zapošljavanja u javnom sektoru, sredstva za reprezentaciju.

Jedno od poglavlja posvećeno je i revizorskim izvještajima te nalazima za određene institucije KS, kao i konfliktima i neosnovanim beneficijama unutar institucija javnog sektora KS.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić rekao je da je problem zapošljavanja i dalje ostao najveći problem u Kantonu Sarajevo budući da u ovoj oblasti ima najviše neregularnosti.

Erduan Kafedžić

-Uputit ćemo incijativu da se institut supervizije ukine a da se poveća odgovornost nosioca javnih funkcija i komisija. Ne znamo ko su supervizori ne prolaze obuku, radi se o veoma neefikasnom procesu. Donosi konfuziju kada je u pitanju postupanje inspekcije, Ureda, pa i tužilaštva, a često i direktori zloupotrebljavjau njihove nalaze jer uzimaju povoljnije nalaze u odnosu na naprimjer inspekciju – naveo je Kafedžić.

Dosta je, kaže, prijava i o korupciji iz oblasti gradnje. Najavio je da će Ured i ove godine jako puno resursa posvetiti procesu gradnju i urbanog planiranja. Nadalje, u procesu imenovanje potpuno je izostalo utvrđivanje odgovornosti kod imenovanja nosioca javnih funkcija.

-Analizirali smo cjelokupni sektor koji to uslovi trebaju imati direktori javnih preduzeća i institucija i zaista smo našli šokantne informacije. Najveći broj nelogičnosti je u oblasti komunalne privrede. Nisu jasno definisani kriteriji, stručna sprema, radni staž u struci i sl. Uputit ćemo incijativu nadležnim inicijativama da riješe ovu oblast. Najveći broj nepravilnosti su u naprimjer u Toplanam i ViK-u. Veliki broj direktora ostaje u preduzećima nakon smjene, dobiju radno mjest, često šefovsko. Onda imamo taloženje tih osoba što predstavlja ozbiljan koruptivni problem, jer te osobe dalje propagiraju političke ciljeve u tim javnim preduzećima – kazao je Kafedžić.

Erik Larson

U 2021. navodi on dodijeljeno je 14,4 miliona KM putem transfera poticaja u privredi, poljoprivredi i neprofitnim organizacijama. Posebno će, kaže, u ovoj godini biti interesantno posmatrati trošenje javnih sredstva u predizbornom period.

Nadalje, naglasio je da je 34 posto zastupnika u Skupštini KS u ovom mandatu istupilo iz stranke u okviru koje su započeli mandat. Tri puta je došlo do promjene Vlade KS. Snažan je, dodaje on, utjecaj politike na javni sektor.

-U trenucima pisanja ove analize Bosna i Hercegovina se nalazi vjerovatno u najtežoj situaciji još od perioda potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Glavni krivac za ovako tešku i složenu situaciju jeste korupcija, tačnije korumpirane osobe i grupacije. Takve osobe, svojim ponašanjem i javnim imidžom, prilično se dobro uklapaju u postojeće društvene konvencije i potreban je znatan napor, pa i resursi, da bi se identificirali i otkrili. Nerijetko to su visoko pozicionirani funkcioneri, službenici, političari i biznismeni. Njihovi zločini nisu nasilnički, ali po svojem globalnom efektu dovode do nepoželjnih i teških društvenih ili kolektivnih posljedica, koje mogu rezultirati nasiljem, pa i ratovima. Spremni su i sposobni zarobiti institucije sistema i državu, prilagoditi zakone i društvene procese svojim ličnim interesima, apetitima i potrebama, te u konačnici ugroziti opstanak države – istaknuo je Kafedžić.

Savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS pri Američkoj ambasadi Erik Larson rekao je da su SAD veoma ponosne što podržavaju Ured.

-Kako što je ambasador Nelson već napomenuo, Ured za borbu protiv korupcije predstavlja model borbe protiv korupcije u BiH. Kako je on također naglasio Ured se suočava sa pritiskom političkih povezanih insttucija da zaustavi svoj rad. Ovo je neprihvatljivo! Korupcija je esesncijalna prijetnja za BiH, zemlja doslovno umire dok mladi bježe u inostranstvo – rekao je Larson.

Naglasio je da su SAD posvećene pouzdanim antikourpcijskim partnerima kao što je Ured za borbu protiv korupcije KS.