Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj o napretku BiH

Loša ocjena Lagumdžiji, Kajganiću prolazna, a Kafedžiću vrlo dobra

lagumdzija kajganic kafedzic
Foto: Fena/ Detektor/ Screenshot

Kako su u izvještaju Evropske komisije prošli VSTV, Tužilaštvo BiH, Ured za borbu protiv korupcije i druge institucije

Dok je generalna ocjena u jučer obhavljenom Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH da je vrlo malo učinjeno na polju borbe protiv korupcije, te poboljšanja učinkovitosti pravosudnih institucija, istražili smo kakve su ocjene ili kvalifikacije dobile pojedine institucije.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na čelu sa Halilom Lagumdžijom dobilo je zasigurno najlošiju ocjenu. Tako Evropska komisija konstatuje da se VSTV i dalje bori da povrati povjerenje javnosti, uključujući i stručnu zajednicu, “jer je nastavilo da donosi nedosljedne i neadekvatno obrazložene odluke o odlukama o imenovanju”.

Preporuke za VSTV

-VSTV mora pojačati svoju nadzornu ulogu i preuzeti odgovornost za suštinske reforme. Očekuju se opipljiviji rezultati, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i nepotizma u pravosuđu. VSTV bi trebao povećati vlastitu odgovornost pružanjem temeljnog i transparentnog obrazloženja svojih konačnih odluka, posebno o imenovanjima, u skladu sa evropskim standardima – kaže se u ovom izvještaju.

Također, ističe se da VSTV mora hitno poboljšati svoje praćenje rukovodećih struktura pravosuđa i osigurati odgovornost predsjednika sudova i glavnih tužilaca u slučajevima lošeg rada.

-Nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa nije poboljšana, uprkos novouvedenim izmjenama i dopunama poslovnika VSTV-a s ciljem poboljšanja imenovanja. VSTV, također kao i svi sudovi i tužilaštva, treba da ulože više napora da povrate povjerenje javnosti u nezavisnost pravosuđa – navodi se.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, dalje se ističe, treba efikasno primjenjivati kako bi doprinijele poboljšanju u ovom pogledu. VSTV mora obezbijediti ekspeditivne procedure testiranja i poboljšati kvalitet prvog pristupa sudijskoj karijeri uspostavljanjem pripremnog programa u skladu sa preporukama Priebeovog izvještaja.

Također, navodi se da disciplinski postupci i dalje imaju mali efekat odvraćanja, iako je njihov broj visok u poređenju sa evropskim prosjekom, dok VSTV mora dosljedno primjenjivati kriterije podobnosti kandidata za sudijske funkcije propisane novoizmijenjenim poslovnikom, a u skladu sa preporukama Komisije. Disciplinske rasprave i odluke moraju djelotvornije doprijeti do šire javnosti.

Korupcija na visokom nivou

U slučajevima korupcije na visokom nivou, kako stoji u izvještaju, 2022. godine bile su 23 naložene istrage (15 u 2021.), 11 obustavljenih istraga (šest u 2021.), 18 podignutih optužnica (12 u 2021.), pet pravosnažnih presuda (tri u 2021.), tri osude i dvije oslobađajuće presude.

-Ovaj trend pokazuje da i dalje postoji alarmantno mali broj pravosnažnih presuda u predmetima visokog profila. Ne postoji sveobuhvatna politika provođenja pravovremenih i sistematskih finansijskih istraga. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u 2022. godini provela finansijske istrage u četiri predmeta i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila šest izvještaja. Iako nema informacija o daljim aktivnostima tužilaštva, broj finansijskih istraga je i dalje veoma nizak – ističe se u izvještaju.

Kako se navodi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je samo dvije dodatne istrage o korupciji na visokom nivou, no s druge strane postiglo je dobar napredak u efikasnom istraživanju slučajeva vezanih za SKY ECC, formirajući tim od 12 tužilaca koji će ih pokrivati. Vodi se osam istraga, uz četiri podignute optužnice i tri potvrđene od strane suda.

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, naglašava se, nastavio je dobro napredovati i ostaje dobar primjer među kantonalnim tijelima. Ured je, kaže se, u 2022. godini obradio 753 prijave korupcije, najviše se odnose na korupciju u zapošljavanju, od kojih je 531 upućen nadležnim organima za dalje istrage i postupanje (919, odnosno 83 u 2021. godini), a 47 prijava upućeno je tužilaštvu. U dva slučaja Tužilaštvo je podiglo optužnicu. U šest slučajeva donesena je odluka o nesprovođenju ili obustavi istrage.

-Kantonalni ured za borbu protiv korupcije Sarajevo nastavio je povećavati standarde transparentnosti, uspostavivši 2022. godine registar slobodnih radnih mjesta u javnom sektoru i interaktivnu mapu izgradnje objekata i sječe šuma u Kantonu Sarajevo – vrlo dobre su ocjene u izvještaju, što se ne može reći za Ured za borbu protiv korupcije TK.

Spomenuli i Skaku

Dalje se ističe da su i na nivou entiteta Republika Srpska formirani posebni odjeli za borbu protiv korupcije u okviru tužilaštava. Međutim, njihova efikasnost u borbi protiv korupcije i dalje je veoma slaba.

Kada je riječ o pokretanju istraga o korupciji, spomenuto je da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je jedan predmet u maju 2023. godine, a u pitanju je bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je uhapšen i optužen za krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje službene isprave. Ovi slučajevi su naširoko izvještavani u medijima, a istrage su u toku.

-Neophodno je da tužilaštvo i pravosudne službe obezbijede nezavisno, djelotvorno i nepristrasno sudsko praćenje u ovim slučajevima, koji imaju veliki odjek u javnosti i izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji – poruka je u izvještaju.