Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ceste FBiH"

Lasić obišao južnu obilaznicu Mostara i dionicu magistralne ceste Neum – Stolac

LASIC (1)

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dužine 36,5 kilometara, izvode se u skladu sa planiranom dinamikom

Federalni ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Denis Lasić posjetio je lokalitete južne obilaznice Mostara i dionice Neum – Stolac, na magistralnoj cesti M-17.3, u cilju praćenja dinamike izvođenja važnih infrastrukturnih projekata, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pratnji Uprave Javnog preduzeća Ceste FBiH, koje je ujedno i implementator projekata, te predstavnika nadzora i izvođača radova, posjeta je imala za cilj i sagledavanje eventualnih posljedica pandemije COVID-19 na niskogradnju u bh. entitetu Federacija BiH, saopštilo je JP Ceste FBiH.

“Višedecenijski problem odvijanja tranzitnog prometa kroz jezgro grada Mostara na magistralnoj cesti M-17 je u fazi visokog prioriteta i realizacije. Jedan od mojih najvažnijih zadataka je da, zajedno sa Upravom JP Ceste FBiH, krenemo ka izgradnji južne obilaznice Mostara što će rezultirati rasterećenjem gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima”, izjavio je Lasić.

Projekat izgradnje magistralne ceste Neum – Stolac od izuzetnog je značaja, jer će se njenom izgradnjom riješiti problem prometne povezanosti područja Neuma sa ostatkom BiH, skratiti vrijeme putovanja, te unaprijediti sigurnost svih učesnika u prometu.

“Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dužine 36,5 kilometara, izvode se u skladu sa planiranom dinamikom. Izgradnjom ove moderne prometnice riješit će se problem prometne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK, a time i cijele BiH, te pozitivno utjecati na konkurentnost gospodarstva Neuma i Stoca. Prema ugovorenim rokovima, radovi na svih sedam lotova bi trebali biti okončani početkom 2022. godine”, istakao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.