BiH

Tuzlanski kanton

Blago smanjen broj hospitaliziranih, ali zabrinjava broj zaraženih i smrtnih slučajeva

09/04/2021

Zdravstveni radnici u UKC – u u Tuzli trenutno brinu o 216 hospitaliziranih pacijenata što je za oko 20 manje u odnosu na prethodnu sedmic

Epidemiološka slika na području Tuzlanskog kantona se ne poboljšava, zbog čega se mjere koje su bile na snazi produžavaju za još sedam dana.

Mjere koje se tiču online nastave, zabrane rada sportstko rekreativnih centara, upotrebe nargile u barovima i muzike uživo, odlukom Kriznog štaba ostaju na snazi još sedam dana. Razlog je broj zaraženih pacijenata kojih je trenutno na kantonu 1880. Zabrinjava i visok broj smrtnih slučajeva. U protekla dva dana, dvanaest osoba je preminulo od posljedica koronavirusa na ovom području. Jedino što ohrabruje je blagi pad broja hospitaliziranih.

Iako smanjen u odnosu na prethodne dane, broj hospitaliziranih na području Tuzlanskog kantona i dalje zabrinjava i mijenja se iz sata u sat. Da pravila nema i da koronavirus ne bira, ljekari su isticali bezbroj puta. I još jednom su podsjetili na to da ovu bitku vode sve generacije.

“Imamo i mlađu populaciju, čak i djecu sa ozbiljnom kliničkom slikom koja zahtijeva hospitalizaciju”, kaže za FTV Jasna Šadić, epidemiologinja u Domu zdravlja Tuzla.

Zdravstveni radnici u UKC – u u Tuzli trenutno brinu o 216 hospitaliziranih pacijenata što je za oko 20 manje u odnosu na prethodnu sedmicu. Olakšavajući je to faktor posebno za, ionako iscrpljeno, medicinsko osoblje.

“Ako se održimo jednu sedmicu na ovom nivou, mislim da ćemo bolje podnijeti ovaj treći val”, smatra prof.dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

No, niko ne zna je li pred nama poboljšanje ili pogoršanje zbog čega oprez ne smije izostati. Maska i fizička distanca su jedini tračak nade za bolje dane dok ne dođe vakcina, podsjeća struka.

“Mi apelujemo svakodnevno i svakom prilikom na poštivanje postojećnih mjera i na pristupanje vakcinaciji u što većem broju kad krene”, kazala je Jasna Šadić, epidemiologinja u Domu zdravlja Tuzla

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.