BiH

pomoć iz komšiluka

U Novom Pazaru vakcinisani uposlenici TVSA, osigurane vakcine za 100 medijskih radnika iz RS

09/04/2021

Udruženje novinara RS zahvalilo je kolegama iz Udruženja novinara Srbije na dragocjenoj pomoći u vremenu dok broj zaraženih u RS-u, dostiže rekordno visoke brojeve

Udruženje novinara Srbije obezbijedilo je, u saradnji sa nadležnim institucijama Srbije i partnerstvu sa Udruženjem novinara RS, besplatno vakcinisanje protiv COVID-a za 100 medijskih radnika iz ovog bh. entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Udruženja novinara RS-a saopštili su da svi zainteresovani za vakcinisanje vakcinom Astra Zeneca (Vaxzevria) u Beogradu, u utorak, 13. aprila u 12 sati, treba što prije da se prijave na njihovu adresu elektronske pošte udruzenjenovinara.rs@gmail.com.

“Pravo na vakcinisanje imaju svi novinari iz Republike Srpske, bez obzira na to jesu li članovi Udruženja novinara RS-a”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ovo udruženje po prijavama sastaviti konačan spisak, posredovati u registrovanju u nadležnoj instituciji Srbije, dati smjernice u vezi sa beogradskim punktom za vakcinisanje, dok će novinari imati obavezu da sami organizuju prevoz.

Udruženje novinara RS zahvalilo je kolegama iz Udruženja novinara Srbije na dragocjenoj pomoći u vremenu dok broj zaraženih u RS-u, dostiže rekordno visoke brojeve.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech danas je u Novom Pazaru dobilo 29 zaposlenih u Javnom preduzeću televizija Kantona Sarajevo (TVSA), javlja Anadolu Agency (AA).

Do imunizacije medijskih uposlenika iz Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru došlo je ubrzo nakon što je ta medijska kuća uputila zahtjev i dobila odobrenje od nadležnih zdravstvenih ustanova Republike Srbije.

Urednica u TVSA Lejla Kurbegović među prvima je primila vakcinu protiv koronavirusa. Ona nije krila zadovoljstvo zbog imunizacije kojom je obuhvaćena van granica svoje zemlje.

“Drago mi je da imamo te prijateljske veze i da se imunizacija organizovala baš u Novom Pazaru. Ovo je prilika da zaštitimo sebe jer se često susrećemo sa ljudima kroz posao. Zahvaljujem za ovu priliku i mogićnost da dobijem vakcinu i tako uradim nešto za sebe i druge ljude”, rekla je za AA Kurbegović.

Šef tehnike TVSA, Lejla Spahić očekuje da će Srbija dozvoliti i ostalim građanima Bosne i Hercegovine, koji to žele, da se vakcinišu protiv koronavirusa.

“Ovo je veliki iskorak i velika pomoć Srbije nama. Sretna sam jer sam u Novom Pazaru i što sam dobila priliku da se vakcinišem. Bila bih najsretnija kada bi se ovde vakcinisao i moj suprug, tako bi zaokružili proces imunizacije i bili bi zaštićeni od teške bolesti, koja svakodnevno u našoj zemlji odnose veliki broj života”, rekla je Spahić.

Za novinarku Sanelu Kapetanović vakcina koju je danas primila u Novom Pazaru je jedini vid zaštite od teške bolesti, kojoj je svakodnevno izložena kroz svoj novinarski rad na terenu.

“Osjećam se lijepo i zahvalno za priliku da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Ovo je bio poziv na kom smo zahvalni jer mi u BiH još uvek nemamo masovnu imunizaciju. Jako je važna solidarnost i empatija u ovom trenutku, ali i kolektivna odgovornost. Ovo danas je veliko olakšanje i rasterećenje jer ću biti zaštićena na neki način, svakodnevno sam izložena pa starahujem da ću oboleti ili virus preneti nekome”, rekla je Kapetanović.

U Novom Pazaru kažu da je ovo vid solidarnosti sa narodom Bosne i Hercegovine u teškom periodu, ali i način da se taj grad oduži za materijalnu i lekarsku pomoć upućenu iz Bosne i Hercegovine tokom leta prošle godine, kada je Sandžak bio žarište koronavirusa.

“Mi imamo puno ovakvih zahtjeva. Vlada Srbije obezbjedila je 60 doza vakcine za zaposlene u medijima u Sarajevu. Meni je zbog ovog čina veoma drago jer je upravo Sarajevo jedan od gradova koji nam je pomogao tokom ljeta, da ovako na dobro uzvratimo njima. Drago mi je i što su izabrali Novi Pazar jer tako su nam dali povjerenje. Žao mi je zbog toga što sada Sarajevo doživljava ono kroz šta smo mi prošli, vjerujem da će brzo i oni izaći iz teške situacije”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Šefadil Spahić.

Planom imunizacije protiv koronavirusa predviđeno je da u novopazarskom Domu omladine protiv koronavirusa i u subotu bude vakcinisano još 30 zaposlenih u TVSA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.