Otvaranje krajem 2021.

Latifagić: Roditeljska kuća u Tuzli podrška i malim pacijentima i roditeljima

roditeljska kuca tuzla (1)

Način finansiranja rada Roditeljske kuće, koja bi trebala biti otvorena do kraja godine, još nije poznat i radi se na usaglašavanju sistema održivosti

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo je projekat izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli, a njeno otvaranje očekuje se krajem 2021. godine.

Izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli najmlađi onkološki pacijenti i njihovi najbliži dobijaju psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja. Biće to kompleks od 400 kvadratnih metara sa pet apartmana. Sredstva za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli donirao je narod Kuvajta, a iznose 800.000 KM.

– Nama će izgradnja Roditeljske kuće mnogo značiti da imamo gdje tokom liječenje pustiti majku sa djetetom kako bi im došao neki član porodice. To će biti najbliže domu i davati potpuno neki drugi osjećaj za razliku od bolničkih uslova – izjavila je za Fenu prim. dr. Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za pedijatriju UKC-a Tuzla.

Način finansiranja rada Roditeljske kuće, koja bi trebala biti otvorena do kraja godine, još nije poznat i radi se na usaglašavanju sistema održivosti.

Incidence oboljele djece od malignih bolesti u Tuzlanskom kantonu nisu ništa drugačije, nego je to u svijetu. Trenutno do ovog perioda godine Odjeljenje za hematologiju i onkologiju u Tuzli ima osam novootkrivenih slučajeva malignih bolesti. U prosjeku na godišnjem nivou 12-15 dječaka i djevojčica postaju pacijenti ovog odjela.

Najčešće maligne bolesti su akutne leukemije, tumori mozga i limfomi. U tuzlanskoj Klinici za pedijatriju, Odjeljenju za hematologiju i onkologiju se primjenjuju najsavremeniji protokoli za liječenje od malignih bolesti, što je rezultiralo visokim procentom izliječenja koji iznosi oko 85 posto, posebno kada je riječ o leukemiji.

Za prim.dr. Latifagić u izliječenju mališana najvažniji je tim koji je dobro educiran za rad sa djecom.

– Bitan vam je tim. Najvažnije od svega je educiran tim ljekara i medicinskog osoblja koji dobro poznaje način liječenja, aplikaciju lijekova citostatika – izjavila je dr. Latifagić za Fenu.

Preko Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju je stalno angažovan psiholog koji je uvijek na raspolaganju zdravstvenim radnicima, djeci i njihovim porodicama.

Jedna od važnih karika u izliječenju mališana oboljelih od maligniteta jesu roditelji, koji nakon proživljenog šoka kroz dijagnostiku moraju ostati pozitivni i gledati u budućnost kako bi bitka bila dobijena.

– Moraju pozitivno da misle. Ne trebaju previše čitati društvene mreže, neka pitaju nas za svaki problem – savjet je dr. Latifagić.

Ono što je važno, djeca dolaze uglavnom bez komorbiditeta, te je njihov organizam spremniji za borbu i dobitak bitke za život. Procenti izliječenja djece su uglavnom visoki, a ono što nije moguće uraditi u Tuzli, ljekari šalju van naših granica, te po povratku ponovo prate svoje male pacijente do konačnog izliječenja.