Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni dan djece oboljele od raka

Latifagić: Tokom godine petnaestak djece oboli od različitih oblika raka

dan djece oboljele od raka2 (1)

Djecu liječimo po svjetskim protokolima, a modaliteti su hemoterapija, operativni zahvati, radio terapija i transplantacija koštane srži. Metoda liječenja transplantacijom koštane srži radi se van granica BiH

Povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organiziralo je konferenciju za medije na kojoj je naglašeno kako u BiH postoje medicinski timovi koji su u rangu evropskih, ali da je njima potrebna kontinuirana podrška sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Emotivno obraćanje imala je Atifa Buldić – Bešić, glasnogovornica udruženja, koja je govorila o borbi za ozdravljenje njene kćerkice.

“Jedna sam od onih koji su u ključnim momentima, u momentu borbe za život svog djeteta, izgubili podršku nekih članova porodice. To je najveći udarac koji možete primiti u trenucima kada vam je ta podrška ključna kako bi ste izdržali sve one teške momente koji su u tom trenutku prisutni i one koji će doći u budućnosti. Isto tako jedna sam od onih roditelja koja je osjetila podršku i pomoć od potpunih stranaca. Nisam ni sanjala da će mi to u životu biti važno i ključno. Prije svega mislim na medicinska osoblja sa hematoonkoloških odjeljenja u Sarajevu i Tuzli gdje se liječila naša kćerka. To su ljudi koje prvi put sretnete u životu, a koji se zajedno sa vama bore za život vašeg djeteta. Na tome ću im uvijek biti zahvalna. Ne smijem zaboraviti ni Udruženje ‘Srce za djecu’ koji su nas u Sarajevu dočekali kao najrođenije, dali nam krov nad glavom, smjestili nas u Roditeljsku kuću, gdje smo proveli sedam mjeseci i gdje smo ponovo bili porodica”, istakla je Buldić-Bešić

Šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla prim. dr. Amila Latifagić kaže kako prema statistikama tokom godine petnaestak djece oboli od različitih oblika raka. No, ističe kako je prije 50 godina tri četvrtine takve djece umiralo, a da danas tri četvrtine djece živi zahvaljujući najsavremenijoj dijagnostici, protokolima i medicinskom osoblju koje je izraslo da mogu raditi taj posao.

“Pratimo taj broj i imamo petnaestak djece sa novootkrivenim rakom. Najčešće je riječ o akutnim leukemijama, tumorima centralnog nervnog sistema, limfomi… Kod djece imam i takozvane solidne tumore, to su posebni entiteti, i djeca nisu pošteđena zloćudnih bolesti. Terapije i dijagnostike koje primjenjujemo su iste kao i kod odraslih pacijenata. Djecu liječimo po svjetskim protokolima, a modaliteti su hemoterapija, operativni zahvati, radio terapija i transplantacija koštane srži. Metoda liječenja transplantacijom koštane srži radi se van granica BiH”, kaže Latifagić.

Direktor Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat kazao je da kao otac 4,5 godišnjeg dječaka koji se liječio od leukemije deset godina kasnije može reći da se ostvario veliki napredak u liječenju i tretiranju ovih teških bolesti.

“Naše oči, naše misli su usmjerene prema ljekarima jer oni liječe našu djecu. U vrijeme pandemije koronavirusa ni jednog trenutka nije nedostajalo lijekova, nije se prekidalo sa hemotarapijama i za nas je to veoma važno. Sistem mora podržati naše medicinsko osoblje, ali u kontinuitetu. Boravio sam sa sinom u Austriji i mislim da mi ne zaostajemo za Evropom, odnosno naši ljekari. U Sarajevu je 2016. godine otvorena Roditeljska kuća, a izgradnja iste takve kuće u Tuzli treba početi u martu ove godine”, naglasio je Kubat.

Načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla doc. dr. Lejla Osmančević je zajedno sa svojim timom uspjela da u vrijeme pandemije koronavirusa zaštiti Odjeljenje hematologije i onkologije.

“Odmah smo mjere opreza podigli na najviši nivo. Djeca su zbog terapija svakako imunokompromitovana, odnosno osjetljiva, i sama infekcija dovela bi u veliku opasnost njihov život. Uspjeli smo istrajati u našim mjerama zaštite, ali i cijelo vrijeme pandemije raditi, odnosno osoblje je bilo raspoređeno na drugim klinikama. Veoma je važno što nam je odobrena jedna subspecijalizacija i da imamo obećanje za još jednu. Također imamo obećanje da će doći i do proširenja Odjeljenja hematologije i onkologije jer u našoj ustanovi liječimo i djecu koja nisu samo s područja Tuzlanskog kantona”, zaključila je Osmančević.