Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov: Bez dogovora tri naroda nema promjena; Dodik: Volim Rusiju, želim saradnju

BiH

dodik lavrov

Ruska Federacija se čvrsto zalaže za poštovanje Daytonskog sporazuma i protiv pokušaja je da se on revizira. Bilo koje reforme moguće samo na osnovu dogovora dva ravnopravna entiteta i tri naroda, izjavio je danas u Banjoj Luci Sergey Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pitanje koje je već odavno prezerelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave i da bi BiH mogla da bude normalna nezavisna suverena država koja sama rješava pitanje svoje budućnosti i sama donosi odluke. Apsolutno se podudaraju naši stavovi koji se tiču Balkana. Mislim na Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru. Mi smo ubijeđeni da sva ta pitanja treba da se rješavaju na uzajamnu koristi i saglasnost svih učesnika uz saglasnost zaintersovanih naroda. Apsolutno su nedopustive akcije spoljnih igrača koji pokušavaju da nametnu narodima na Balkanu vještački izbor ili ste s nama ili Ruskom Federacijom. Rusija je s Evropom i SAD bila jedan od koautora Daytona 1244 rezolucije i ne vidimo razlog zašto bi Rusija trebala da se makne od tih poslova i da se Balkan ponovo pretvori u arenu za sukobe i konflikte”, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanja novinara o stvarnom ruskom uticaju na Balkanu, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, je rekao da je prije svega čovjek koji pripada srpskom narodu, a poštuje i voli Rusiju, ali želi saradnju sa svim drugim vjerama i nacijama u regionu.

“Imamo zajednički stav: visoki predstavnik treba da ode, sudije stranci iz Ustavnog suda BiH koje bira i postavlja Zapad i da prestane mješanje u unutrašnje stvari u BiH ako želi u budućnosti da funkcioniše bilo kako kao suverena zemlja”, rekao je Dodik.

Lavrov je izjavio da je saglasan sa onim što je rekao Dodik.

“Mi uvijek radimo otvoreno u spoljnoj politici ako se o nečemu dogovaramo uvijek poštujemo svoje obaveze i tako je i s našim stavovima u vezi Daytona. Nismo mi ti koji pokušavaju da ih promijene i nismo mi ti koji pokušavaju da očuvaju elemente protektorata nad BiH, mi se na svim nivoima u svim formatima borimo za očuvanje osnovnih principa Daytona. BiH je priznata kao nezavisna, suverena i samostalna država, a BiH prije 15 godina bila je članica Savjeta bezbjednosti ono što dosad Zapad imenuje ovdje visokog predstavnika koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u dogovoru između tri naroda, ja smataram da je to nedopustivo”, kazao je Lavrov.

Foto: Anadolija

Komentarišući pitanje Makedonije, on je istakao da Rusija ne govori ništa što bi moglo da se protumači kao miješanje u unutrašnje stvari, dok zapadni lideri to rade direktno, zalažu se za jedno rješenje na referendumu koji slijedi. Izjavu Federice Mogherini da je Balkan teritorija Evropske unije, nazvao je arogantnim i suprotnim s pravom balkanskh država.

Nakon sastanaka koje je imao u Banjoj Luci, rekao je da se zalažu za razvija odnosa ekonomskih humanitarnih, trgovinskih, odnosno odnosa u svim oblastima.

“Na porast naše robne razmjene s BiH u mnogome utiče ono što se izvozi iz RS, prije svega voće i povrće. Danas smo razgovarali o tome da se što prije zatvori pitanje da se izvozi odavde meso i mlijeko na rusko tržište”, kazao je Lavrov i dodao da su zahvalni na podršci poslovanju ruskih kompanija na ovom području.

Podsjetio je da je potpisan sporazum o izgradnji fabrike u Zvorniku.

“Računamo da će se taj tečni gas koristiti ne samo u RS nego i u Srbiji”, kazao je on i dodao i da se aktivno razvijaju veze RS i ruskih regiona te da su zahvalni za inicijativu za izgradnju hrama u Banjoj Luci, što je ključni element za buduću rusko-srpsku humanitarnu saradnju.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da izađe iz Savjeta Evrope, Lavrov je rekao da Rusija želi da ostane u ovom Savjetu u kakav su se nekad učlanili.

“Mislim na Savjet Evrope u čijem ustavu je jasno zapisano da su ga članice gdje svaka zemlja članica ima pravo i niko ne može da bude diskriminisan. U takvom Savjetu smo spremni da radimo i dalje, sve ostali zavisi od članova Savjeta Evrope.

Tokom boravka u Banjaluci, Lavrov se u Administrativnom centru Vlade RS sastao s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a, a sastancima su prisustvovali Željka Cvijanović, premijer i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i drugi članovi delegacija RS-a i Ruske Federacije.

Foto: Anadolija

Nakon sastanka, Dodik je Lavrova odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici nakon intoniranja himne RS-a za rad i izvanredne zasluge u razvijanju i jačanju svijesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za doprinos u učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa između RS i Ruske Federacije.

Milorad Dodik je rekao da je velika čast što je Lavrov došao u posjetu RS-u, što je rezultat dobre saradnje. Zahvalio je na principijelanom stavu Ruske Federacije na afirmaciji i poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. On je odbio tvrdnje i špekulacije o lošem uticaju Ruske Federacije na ovom prostoru i ponovio da je Ruska Federacija prijatelj s kojim RS želi da razvija sve vrste odnosa od ekonomskih do političkih.

“Razgovarali smo o dostignućima i planovima. RS u prošlosti nije dozvolila BiH da uvede sankcije Ruskoj Federaciji jer mislimo da je to nepravedno i da vrijeđa naše bazične interese”, kazao je Dodik i dodao da su razgovarali na koji način sarađivati dalje na pitanju istraživanja sirove nafte u RS i izgradnji fabrike za gas u Zvorniku.

Nakon konferencije za novinare, Lavrov je kratko razgovarao s Ivicom Dačićem, ministrom inostranih poslova Srbije.