Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korak naprijed, tri nazad

Lavrov, Turković i izlaženje ususret RS-u: Komisijom za saradnju sa NATO-om „galantno“ je prekršen i zakon

turkovic-lavrov

Umjesto integracija – saradnja, što u potpunosti odgovara Miloradu Dodiku. U komisiji uvedeno etničko glasanje

Vijeće ministara BiH jučer je sa devet glasova za i jednim protiv donio Odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO-om, promijenivši njen naziv koji je do sada glasio Komisija za NATO integracijski proces.

Piše: A. DUČIĆ

S jedne strane prekinuta je trakavica koja traje više od godinu kada je riječ o donošenju odluke o radu ove komisije, no s druge strane gotovo je u potpunosti udovoljeno zvaničnicima iz RS-a koji su i sve vrijeme kočili formiranje ove komisije zbog poznatog protivljenja priključenja BiH NATO-u.

Dodatno, prekršen je i Zakon o odbrani usvojen 2005. godine i potpisan od tadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS Nikole Špirića (SNSD), budući da u ččlanu 84. tog zakona, koji se odnosi na ‘’Aktivnosti za prijem u NATO“, piše da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”. Ovo je potvrđeno i u Strategiji vanjske politike BiH 2018-2023, koja je usvojena 13. marta 2018. od Predsjedništva BiH, a u kojoj se navodi da su “aktivnosti u odnosu na NATO utvrđene Zakonom o odbrani BiH“.

Dakle, umjesto integracija – saradnja, što u potpunosti odgovara Miloradu Dodiku koji je jučer i pozdravio donošenje odluke o formiranju ove komisije. Zanimljivo u svemu ovome jeste što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer na konferenciji za novinare branila i hvalila ovu odluku kazavši da su za nju glasali „svi srpski i hrvatski ministri“.

Samo nekoliko mjeseci ranije, preciznije polovinom novembra 2020., ministrica Turković je izjavila da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH okončalo sve procedure na uspostavi Komisije za NATO integracijski proces, te je, pozivajući se na pomenuti Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine i Strategiju vanjske politike BiH 2018-2023, dodala da je BiH “u obavezi da provodi zakone i strategije koje smo svi zajedno ranije usvojili, u protivnom, kršimo Zakon”.
Ali onda se desio jedan krucijalni događaj koji je sve promijenio: Susret Turković sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Desio se 15. decembra 2020. Netom nakon tog sastanka Turković izjavljuje:

– Ako ne možemo da se usaglasimo, uzimam jedan primjer vezano za Komisiju za inegracije sa NATO-om, možemo se usaglasiti o komisiji koja će kooperirati ili koordinirati sa NATO-om – izjavila je tada Turković nagovijestivši u kojem pravcu će se stvari odvijati.

Prema Istinomjeru, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije ministrica Bisera Turković promijenila stav u vezi Komisije za integracije s NATO-om, izjavivši da se “možemo usaglasiti o komisiji koja će kooperirati ili koordinirati s NATO-om”. Istinomjer njen stav s tim u vezi ocjenjuje nedosljednim.

Također, treba naglasiti i da se RS dodatno izašlo i susret promjenom načina odlučivanja u samoj Komisiji jer se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova pod uvjetom da za odluku glasa najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja. Time je de facto uvedeno etničko glasanje i u ovoj komisiji.