potpredsjednik SDP-a

Lazović: Dio Bh. bloka ulazi u vlast

miro lazovic

Ja sam malo iznenađen zašto Nikšić nije imao jasan stav. Mogao je reći da ne ulazimo u vlast

Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, ratni član Predsjedništva i član GOSDP-a bio je gost Bosanskog vjestnika na Face televiziji. Bilo je govora o temama koje tresu region, a u uvodu se govorilo o četnicima i njihovoj paradi u Višegradu.

„Danas je bila jedna demonstracija primitivizma. Degutantno je ovo gledati. Ravnogorski četnički pokret koji bi trebao biti zabranjen u sistemu. Očito to nije. Apeliram da ministarstvo pravde pročešlja registar ovakvih i sličnih organizacija i da pokrenu inicijativu da zabrane ovakve organizacije.

Našoj zemlji ne treba novi Dayton već politika koja će sadašnji ustav prilagoditi evropskim principima, smatra Lazović.

„Trebala bi BiH prihvatiti odluku suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Ona se ne prihvata zbog otpora nekih političara. Tada bi otpali mnogi političari koji su prepreka da BiH ide naprijed. Te politike su kočnica putu BiH u EU. BiH je najpreče da uđe u NATO, zato što to ne bi značilo samo sigurnost već i prostor koji bi značio brži ekonomski rast, a i stranci bi više ulagali“, rekao je Lazović.

„Ulazak u NATO će ići sporije zbog odnosa u regionu. RS neće ništa uraditi sve dok Srbija ne kaže da je za NATO. Mi smo taoci odnosi između Vučića i Dodika. Dodik više vodi računa o Srbiji i Vučiću. Proces prihvatanja MAP-a je nešto što je redovan put. Ministarstvo odbrane BiH bi to moglo samo uraditi i nema potrebe da se druge institucije uključuju, a pretpostavljam da to ne rade zbog nekih političkih odnosa“, naglasio je Lazović.

O Bh. bloku je rekao:

„Ja sam prije formuliranja Bh. Bloka rekao da je došlo vrijeme nakon 25 godina Bh. blok hrabro iskorači na teren i uđe u strukture vlasti sa jasnom politikom jer sam uvjeren da je došlo vrijeme susreta u institucijama sistema, a uvjeren sam da su te ideje jače od etničkih politika. Opozicija je sasvim racionalan izbor ali pošto ne postoji opcija vanrednih izbora, bojim se da će etničke stranke dalje završiti posao i da će destruktuirati BiH i da će doći do novih podjela i da ćemo nakon 4 godina imati dosta destruktuiranu državu. Vidimo kroz razne izjave pojedinaca u Bh. bloku da on nije homogen, ali mislim da je propuštena šansa u startu da Bh. Blok nije smogao snage da bude jedan od pokretača BiH“, kazao je Lazović te nastavio:

„Očekujemo da će u narednih 10 dana dio Bh. bloka ući u vlast. SDP nije nikada raspravljao o tome da sam ulazi u vlast, bilo je govora o tome da s DF-om napravimo nešto. Ostao je problem Tuzle i to bi se trebalo uskoro riješiti. Ja sam malo iznenađen zašto Nikšić nije imao jasan stav. Mogao je reći da ne ulazimo u vlast. Mislim da je tu jedan od problema zašto SDP ima različite poglede kada je u pitanju ulazak u strukture vlasti. Žao mi je što je Komšić izložen sam udaru etničkih politika bez čvrste odbrane koju mu je trebao davati Bh. lok“, kazao je Lazović.