Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lazović: Dodik može odvojiti RS ako ga niko ne zaustavi

miro lazovic

“Poznajem Dodika iz vremena kad smo razmijenjivali političke misli. To vrijeme, 2000. godine bila je potpuna poltiička sloga kada je u pitanju socijaldemokratija. Prvi sastanci su održani u hotelu Tuzla, poslije u Laktašima a ja sam bio iznenađen pozitivnim pristupom Dodika i njegovog tima”, kazao je Miro Lazović gostujući u emisiji Pressing N1 televizije.

Kazao je da se nakon toga politika Milorada Dodika promijenila.

“Dodik je poslije toga postao predsjednik Vlade. Od tog trenutka se on polako mijenja, shvatio je koje privilegije mu donosi ta pozicija. On je sada drugi čovjek i drugi političar. Njegove vizije su potpuno neprihvatljive. Ono jučer što je uradio ga svrstava u klub ekstremista, a ne socijaldemokrata. Uzima primat u ekstremizmu, a očekivalo se da to zadrže neke druge grupe. Mislim da može ostvariti prijetnje o otcjepljenju RS-a ukoliko ga niko ne zaustavi”, istakao je.

U rubrici X-Ray, Lazović je davao kratke odgovore na pitanja o pojedinim političarima i društveno aktuelnim tematikama.

Najveći Bosanac i Hercegovac svih vremena?

– Puno ih je, ne mogu izdvojiti nijednog.

Hoće li BiH vratiti prefiks “republika”?

– Mislim da hoće, treba proći vremena ali mislim da će se to desiti jednog dana.

Mogu li građanske opcije preuzeti primat od nacionalnih? Teško jer je danas takav sistem.

Bakir Izetbegović?

– Pred njim je težak posao jer je naslijedio poziciju u SDA u teškom trenutku.

Fahrudin Radončić?

– Čovjek koji je sposobnosti dokazivao u sferi privrede, često je osporavan, ali ne bih više o njemu jer poštujem činjenicu procesa koji se vodi u njegovom slučaju.

Dragan Čović?

– Mudar političar, čovjek koji zna šta radi.

Lazović je kazao da je BiH ipak napravila određene iskorake bez obzira u kakvom vremenu živimo.

“Bez obzira što živimo u turbulentnom vremenu, BiH je ipak napravila određene iskorake. Najveći problem je u mentalnom sklopu bh. građana koji smatraju da će se vratiti neki stari sistem. Toga nema. Moramo shvatiti da ulazimo u novi ekonomski sistem. To je tzv. Novo vrijeme, taj neo – liberalizam”.

Za kraj, Lazović je poručio:

“BiH će nadživjeti svoje neprijatelje, kroz historiju je prolazila teške trenutke i ovaj put će nadvladati svoje unutrašnje protivnike”.