Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lazović: SDP uvijek bio u funkciji odbrane BiH

miro lazovic

Miro Lazović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, reagovao je na medijske natpise u kojima se izlazak delegata SDP BiH iz Kluba srpskog naroda sa posljednje sjednice Doma naroda FBiH poredi sa ponašanjem poslanika SDS-a u Skupštini SRBIH iz 1991 godine.

“Takvo poređenje, u najmanju ruku, nije korektno. Želio bih podsjetiti autore pamfleta u stranačkim novinama da je odnos SDP-a i njegovih poslanika prema državi BiH uvijek bio, i bit će, u funkciji odbrane BiH i njene izgradnje kao stabilne i funkcionalne države ravnopravnih naroda i građana. Takav odnos prema državi poslanici SDP-a su imali u radu Skupštine SRBiH i Skupštine RBiH u periodu od 1990. do 1996. godine.

U tim prelomnim vremenima za budućnost BiH, kada se sticala njena nezavisnost, poslanici SDP-a u Skupštini SRBiH su pokazali hrabrost i odlučnost u otporu prema onima koji su rušili BiH. Odolijevajući nacionalnim pozivima, mnogim prijetnjama i ucjenama, kojih nije bilo malo i koje nisu bile bezopasne, upravo su poslanici SDP-a srpske nacionalnosti Tatjana Ljuić-Mijatović, Boro Bjelobrk, Krstan Malešević i Miro Lazović dali nesebičan doprinos u donošenju ključnih odluka Skupštine SRBiH, a koje su vodile ka sticanju nezavisnosti BiH.

Zato bilo kakva aluzija na destruktivno ponašanje SDP-a i poređenje sa ponašanjem poslanika SDS-a iz predratnih vremena nije prihvatljiva i ne odgovara istorijskim činjenicama“, navodi Lazović u svojoj izjavi.