BiH

nakon ubistva na ilidži

Lemezan: Ograničiti kretanje migranata do njihove identifikacije

18/11/2020

Također smatramo da se mora povećati broj policajaca na terenu, posebno u blizini kampova

Povodom sinošnjeg incidenta u kojem je građanin Ilidže izgubio život, a za šta su osumnjičeni migranti, reagovao je Redžo Lemezan, potpredsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Sarajevu:

„Još u augustu tražili smo održavanje tematske sjednice Skupštine KS o migrantskoj krizi. Ona još nije ni zakazana, što potvrđuje inertnost Vlade kad je ovaj dugogodišnji problem u pitanju. Znamo vrlo dobro da upravljanje krizom nije u nadležnosti Kantona, ali nerad viših nivoa vlasti ne može biti izgovor da ništa ne učinimo. Sad je kasno da nam prvi korak u rješenju ovog problema bude tematska sjednica. Moramo hitno krenuti u prevenciju ovakvog i sličnih događaja. Prvi korak mora biti ograničenje kretanja migranata do njihove identifikacije i otvorenog dosjea na osnovu kojeg bismo mogli pratiti njihovo ponašanje i vršiti procjene rizika te u skladu s tim poduzimati adekvatne mjere.

Trenutno smo u situaciji da za naše građane vrijedi policijski sat, ali za migrante ne, što je apsurdno.

Također smatramo da se mora povećati broj policajaca na terenu, posebno u blizini kampova.

I dalje ne odustajemo od sjednice na kojoj moraju biti prisutni predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ureda za strance, predstavnici lokalnih zajednica, upravnici prihvatnih centara u KS, nevladinih organizacija koje se bave problemima migranata te IOM-a. Samo u najširoj kooperaciji možemo naći rješenja kojima ćemo migrante moći humano tretirati a istovremeno zaštititi imovinu u živote građana”, poručio je Lemezan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.