BiH

Ler: Neće doći do epidemije gripe velikih razmjera

05/02/2016

U sredini smo sezone gripe koja se prati od 40. sedmice prethodne godine do 20. sedmice ove godine, jer je to period kad se ona sezonski i javlja. Po dosad prikupljenim podacima s terena, akutne respiratorne infekcije i oboljenja slična gripi (koji su posebni indikatori pojave gripe u epidemijskim razmjerima) ukazuju na to da u FBiH još nije evidentirana epidemija gripe – kazao je Feni epidemiolog Željko Ler.

Ti pokazatelji su, kazao je on, na nivou višegodišnjih prosjeka, čak se oboljenja slična gripi pojavljuju u dvostruko manjem broju nego u istom periodu lani.

– Dramatično zvuči da imamo dva smrtna ishoda kao posljedicu infekcije virusom gripe AH1N1. Međutim, najvjerojatnije se radi o tome da je kod tih osoba postojalo prethodno stanje težeg hroničnog oboljenja koje je dodatno komplicirano zarazom virusom gripe. U svakom slučaju epidemije gripe još nema na području FBiH pa ni BiH, a naše su prognoze da neće ni doći do epidemije velikih razmjera – naglasio je.

Epidemiolog Ler kaže da će se pojavljivati sporadični slučajevi, manja grupna oboljenja, ali da se ne očekuje ekstenzivno velika epidemija s više stotina ili hiljada oboljelih.

Podsjeća da je vakcinacija protiv gripe počela u novembru prošle godine i još traje. Epidemiolog Ler kaže da se još ima smisla vakcinisati “premda je gotovo deplasirano poduzimati te korake usred sezone jednog oboljenja”.

– Ali s obzirom na razvučen tok i sporo javljanje ove bolesti kod stanovništva, još se može vakcinisati i na taj način steći određena zaštita – kazao je.

Napomenuo je da je vakcina preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i sadrži, između ostalog, i tip AH1N1 koji je aktualan na našim prostorima, a vakcina pruža dostatnu zaštitu od obolijevanja.

– Ako i dođe do proboja vakcinalnog imuniteta, to oboljenje protječe uglavnom pod blažom kliničkom slikom, lakšim simptomima i brže se izliječi – naglasio je.

Osim vakcinacije kao specifične mjere, savjetuje se izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama u kojima ima mnogo ljudi jer se tad intenzivira kapljični put prenošenja. Preporučuje se distanca na jedan do jedan i pol metar od osobe koja je eventualno oboljela da bi se spriječilo prenošenje bolesti.

U cilju sprječavanja zareze virusom gripe stručnjaci savjetuju i kaloričnu ishranu, što više vitamina, svježeg voća i povrća, što više tečnosti…Ne treba zanemariti niti opću i ličnu higijenu (pranje ruku), prljavim rukama ne dodirivati sluznicu, oči ili nos jer je i na taj način moguć prijenos tog virusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.