BiH

Epidemiolog za FTV

Ler: Vakcine kojima se u BiH raspolaže samo su kap u moru

09/03/2021

Navodi da su bolnički kapaciteti prepunjeni, zdravstveni radnici iscrpljeni do maksimuma, a veliki broj njih je zaražen

“Vakcine kojima RS i FBiH raspolažu samo su kap u moru onoga što nam je zaista potrebno kako bi dostigli zadovoljavajući obiuhvat imunizacijom od preko 70% koje bi garantirao zaustavljanje i suzbijanje epidemije u našoj zemlji”, rekao je epidemiolog Željko Ler u Federaciji danas.

“Zašto vakcina nema je pitanje od milion dolara. Još negdje u maju i junu Moderna je najavljivala evropskim zemljama da stanu u red za nabavku vakcine, međutim to je doživljeno sa dosta onako skepse, pa čak i podsmijehom. Računalo se da je to njihov marketinško-komercijalni potez, ali je sigurno bio alarm da se počne o tome razmišljati, a ne da se godinu dana poslije isteka pandemijskog toka formiraju ad hok grupe, neka tijela koja će tek da razmišljaju o tome kako i gdje nabaviti vakcinu. Kasnimo. Jako kasnimo.”

Navodi da su bolnički kapaciteti prepunjeni, zdravstveni radnici iscrpljeni do maksimuma, a veliki broj njih je zaražen.

“Građanstvo im može pomoći tako što će biti zaista disciplinirani i neće dozvoliti ovakav broj oboljelih, preko 1200 oboljelih u BiH. Sarajevo je u epicentru epidemijskih zbivanja u našoj zemlji i zato je došlo pod udar ovog mikro lockdowna, sasvim opravdano. S obzirom na situaciju i trend koji se predviđa u narednim danima po meni je situacija sazrela za proglašenje vanrednog stanja koje omogućava i ostale aktivnosti od strane kriznih štabova, izvršne vlasti, itd. Mislim da je vrijeme za to upravo sada i da vlast ne bi trebala mnogo odugovlačiti tu odluku.”

Maske i fizička distanca su jedino oružje kojim raspolažemo

Na pitanje da li će građani biti nedisciplinovani tijekom lockdowna i da bi se koronavirus još više mogao prenijeti i u RS i u druge kantone Ler kaže da bi trebalo ili zatvoriti cijeli Kanton Sarajevo ili ništa ne poduzimati.

“Neće se onemogućiti promet sa Istočnim Sarajevom, sa planinama oko Sarajeva. Bojim se da nećemo u potpunosti ispuniti očekivanja kakva ima Vlada KS. Nešto će se sigurno promijeniti na bolje u tom kontekstu. Smanjit će se masovna okupljanja, nećemo imati učestale interpersonalne komunikacije. Za očekivati je da ova mjera da određene pozitivne rezultate ali ne u mjeri da zaustavi ovaj negativan trend.”

O novim sojevima virusa kaže da su mnogo kontagiozniji, odnosno mnogo brže se šire.

“Još uvijek nije izvjesno da izazivaju težu kliničku sliku, ali rezultiraju većim brojem zaraženih i oboljelih osoba. To je samo još jedna dodatna otežavajuća okolnost. Ono što donekle tješi je najvjerovatnije postojanje unakrsnog imuniteta sa sojem koji je već bio prisutan među našom populacijom. Tako da oni koju su već preboljeli mogu računati na to da će imati određeni nivo unakrsnog imuniteta i biti u određenom mjeri zaštićeni od novim virusa.Sigurno je da se situacija usložnjava ulaženjem britanskog, južnoafričkog i drugih sojeva.”

Za kraj ističe da su maske i fizička distanca trenutno jedino oružje kojim raspolažemo u ovoj borbi.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.