Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor HZJZ

Capak: Ne postoji covid pasoš već samo potvrda o vakcinisanju

capak-karantena (1)

Ta je inicijativa, kazao je, došla iz Grčke koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o vakcinisanju.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako ne postoji covid pasoš niti je definiran njen izgled, već potvrda o vakcinisanju koja se koristi u medicinske svrhe, a o prelasku granica s tom potvrdom tek se razgovara na nivou EU-a.

“Ne možemo govoriti o tome da postoji covid pasoš, ni o tome da je definiran njen izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o vakcinisanju, rekao je Capak novinarima dodavši kako je Hrvatskoj u interesu da podrži takav prijedlog.

Ta je inicijativa, kazao je, došla iz Grčke koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o vakcinisanju.

“Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o vakcinisanju, ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid pasošu i prelasku granica vezanom uz primanje vakcine, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi”, kazao je.

Ocijenio je da će Hrvatska sigurno razmotriti mogućnosti i prednosti da kroz vakcinisanje privuče goste tokom turističke sezone.

“Sigurno ćemo vakcinisati veliki dio populacije i nastojat ćemo vakcinisati turističke radnike. Hoće li do tada biti covid pasoši još ne znamo, a ne zna se ni bi li se priznalo samo vakcine registrirane na području EU-a ili i neka druga”, kaže Capak.

Hrvatska će omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju, najavio je.

Capak je potvrdio da Hrvatska nije dobila spornu seriju vakcina AstraZenece s kojim se povezuju dvije smrti.

“Ta serija nije došla u Hrvatsku. Čudno je da su se dva takva slučaja dogodila u Austriji i niti u jednoj drugoj zemlji. Da se radi o seriji od milion doza, bilo bi takvih slučajeva i drugdje”, rekao je.

Austrijske vlasti imaju pravo prekinuti vakcinaciju i istražiti slučaj, dodao je napomenuvši da su i oni u Hrvatskoj razmatrali slične slučajeve i svaki put ustanovili da se ne radi o vakcini pa su nastavili sa vakcinisanjem.

Direktor HZJZ-a kaže kako se još ne zna kakve će biti mjere protiv covida-19 nakon 15. marta, prenijela je Hina.