Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

capak za "novu tv"

U Hrvatskoj “intenzivno razgovaraju” o trećoj dozi vakcine

New Project – 2021-08-26T210024.032

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život?

Hrvatska je ostala u narandžastoj zoni na evropskoj korona-karti.

Narandžasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće covid-mjere u Hrvatskoj ističu za nekoliko dana, a tamošnji ih Štab zasad nema namjeru mijenjati.

“Ono što je važno naglasiti – mi imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Evrope, ali i mnogih drugih. Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. septembra. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi covid-potvrda”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Novu TV.

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život?

“Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping-centre, dućane, kafiće, restorane… Ali opcija ostaje otvorena.”

Također, razmišlja se da covid-potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale.

“Kao što radnici ne bi trebali zaraziti pacijente, tako pacijenti ne bi trebali zaraziti radnike”, rekao je Capak.

Razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja.

“U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju vakcinisanja”, objasnio je.

Vakcinacija u školama

“Mi svakako podržavamo vakcinaciju djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom”, izjavio je Capak.

Trenutno razgovaraju o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije vakcinišu, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole…

“Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na vakcinaciju skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji vakcinisati jer ta mogućnost sada postoji”, objasnio je.

Treća doza

Capak je otkrio da se u Hrvatskoj intenzivno razmišlja o vakcinaciji trećom dozom.

“Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Evrope je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost”, naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne grupe će prve biti na redu.

“To će biti vrlo brzo”, zaključio je Capak.