traži izvinjenje

Javila se majka preminule 12-godišnje djevojčice: Nije bila zaražena, traži izvinjenje

New Project (79)

Roditelji i sestra, tvrde, imaju dva negativna nalaza na koronavirus

Nacionalni štab u Hrvatskoj prije sedam dana na jednoj od svojih konferencija za medije objavio je kako je umrla 12-godišnja djevojčica s koronavirusom. Preminulo je dijete s “multiplim komorbiditetima iz kardiološkog aspekta”, rekla je tada pomoćnica hrvatskog ministra zdravstva Vera Katalinić Janković. Vijest o smrti 12-godišnje djevojčice uzrokovane korona virusom, proširila se brzinom munje, ne samo Hrvatskom, nego i susjednim zemljama.

Sada se RTL-u javila majka preminule djevojčice koja tvrdi da je dijete, koje su zbog njenog stanja od prošle godine posve izolirali od vanjskog svijeta, umrlo od srčanog aresta, te kako im ni u jednom trenutku u bolnici nisu spomenuli koronavirus. Traži izvinjenje Štaba.

”Rečeno nam je od čega je preminula. Rečeno nam je i da se ne treba raditi obdukcija jer uopće nema sumnje da je bilo šta drugo prisutno bilo jer je došla afebrilna, sve drugo je bilo u redu”, kazala je za RTL Danas majka preminule curice koja tvrdi kako su dobili i dio nalaza u kojem nema posebnih napomena.

Kako je ispričala za RTL, djevojčica je od rođenja imala bolesno srce. Kad je krenula epidemija roditelji su s djecom napustili Zagreb kako bi se porodica izolirala i zaštitila bolesnu curicu.

”U proljeće smo otišli iz Zagreba i izolirali se potpuno od svih. Od porodice, od prijatelja da budemo apsolutno bez ikakvih kontakata. Ona ima i stariju sestru koja je u online nastavi”, priča mama.

Jedni drugima, tvrdi, bili su jedini kontakt te su učinili sve da zaštite dijete. Zato ih je, tvrdi, šokirala objava na press konferenciji Nacionalnog štaba da je dijete preminulo od koronavirusa. Na presici je tada Krunoslav Capak rekao:

“Tek smo primili informaciju o tom tužnom događaju da je dijete rođeno 2009. preminulo od covida, kao i da se radilo o teškom kardiološkom komorbiditetu. Ostale podatke još nemamo”, rekao je prije sedam dana direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Sada majka preminule djevojčice traži izvinjenje. Pisala je, kaže, Capaku i tražila izvinjenje. On je za RTL kratko poručio da su u Zavodu tu informaciju dobili od splitskog KBC-a gdje je djevojčica preminula. Od tamo medije upućuju na Ministarstvo zdravstva iz kojeg još uvijek nisu odgovorili za RTL.

Roditelji i sestra, tvrde, imaju dva negativna nalaza na koronavirus.

“Porodica smatra da su objavom na Štabu povrijeđeni njihovi osjećaji i žele da se zna pravi uzrok smrti, koji nije COVID-19 već srčani arest”, javlja RTL.