potvrđeno

COVAX odgodio isporuku 90 miliona doza vakcina zbog situacije u Indiji

aerodrom-vakcine

Institut je ugovorom vezan da snabdije vakcinama 64 zemlje, a GAVI je saopćio da je program uz podršku UN-a obavijestio “sve pogođene ekonomije o potencijalnim odgodama”

Program isporuke vakcina protiv COVID-19 širom svijeta, koji uživa podršku UN-a, objavio je u četvrtak odgode isporuke do 90 miliona doza programu koji ima za cilj pomoći srednje i manje razvijene zemlje u kampanji imunizacije.

Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI) saopćio je da je odgoda rezultat činjenice da se Indija suočava s naglim rastom broja zaraženih od koronavirusa koji je pojačao zahtijeve prema indijskom Serum institutu (SII), ključnom proizvođaču vakcina koji stoji iza programa COVAX.

– Odgode u osiguranju isporuke vakcina protiv COVID-19 desile su se zbog povećane potražnje za vakcinama u Indiji – saopćio je GAVI.

Današnji potez ugrozit će do 40 miliona doza vakcina Oxford -AstraZeneca koje je proizveo Serum institut za isporuku u ovom mjesecu, kao i 50 miliona doza koje se očekuju u narednom mjesecu. GAVI je obavijestio zemlje primaoce vakcina.

Institut je ugovorom vezan da snabdije vakcinama 64 zemlje, a GAVI je saopćio da je program uz podršku UN-a obavijestio “sve pogođene ekonomije o potencijalnim odgodama”.

Serum institut obećao je da je “osim snabdjevanja Indije prioritet multilateralno rješenje COVAX za ravnopravnu distribuciju”.

GAVI, koji upravlja COVAX-om skupa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije u pripravnosti na epidemiju, već je dodijelio 31 milion doza AstraZeneca vakcine od kojih 28 mlliona iz Serum Instituta i još tri miliona od južnokorejskog dobavljača koji također proizvodi vakcine.

Program ima za cilj da isporuči 237 miliona AstraZeneca vakcina do kraja maja. Portparol GAVI-ja izjavio je kako se ne očekuje da odgode ugroze cilj isporuke od oko dvije milijarde doza putem COVAX-a do kraja godine.

COVAX je do sada isporučio vakcine u pedesetak zemalja i teritorija.

Zvaničnici UN-a, vlade, aktivističke grupe i ostali apelovali su na proizvođače da ubrzaju i prošire proizvodnju vakcina protiv COVID-19 i osiguraju poštenu raspodjelu, insistirajući da pandemija može biti poražena tek kada svako bude siguran i zaštićen od virusa, prenosi AP.