Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antifašizam je naš izbor

LGBTIQ zajednica širom BiH obilježila Dan pobjede nad fašizmom

IMG_20210509_120420

Organizatori/ce akcija poručuju da su kroz istoriju LGBTIQ osobe bile progonjene, mučene i ubijane. Za vrijeme nacističke Njemačke LGBTIQ osobe, mahom gej muškarci, ali i lezbejke, bile su obilježavane rozim trokutom i mučno ubijane u logorima

LGBTIQ aktivisti i aktivistice iz pet gradova u Bosni i Hercegovini na simboličan način su obilježili/e Dan pobjede nad fašizmom. Uličnim akcijama u Prijedoru, Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Zenici dijeljen je promotivni materijal s porukom “Antifašizam je naš izbor”. Pored toga, u proteklom periodu pozvani su svi građani i građanke da se fotografišu na nekom od antifašističkih spomenika s natpisom ANTIFAŠIZAM JE I MOJ IZBOR!

Cilj ove akcije je bio širenje svijesti o tome da je borba za prava LGBTIQ osoba dio antifašističke borbe, te uključuje i LGBTIQ zajednicu u aktivno antifašističko djelovanje, a galeriju fotografija možete pogledati na instagram profilu Bh. povorke ponosa.

Organizatori/ce akcija poručuju da su kroz istoriju LGBTIQ osobe bile progonjene, mučene i ubijane. Za vrijeme nacističke Njemačke LGBTIQ osobe, mahom gej muškarci, ali i lezbejke, bile su obilježavane rozim trokutom i mučno ubijane u logorima.

Antifašističko jugoslovensko naslijeđe, bez dileme jeste važno i govori o neophodnim principima i vrijednostima koje bi svaka osoba sa sobom trebala da nosi. Ipak, važno je napomenuti da antifašističko djelovanje u tom vremenu nije bilo obilježeno širinom koju bi ono kao takvo trebalo da ima. Iako nije uključivalo queer perspektivu, jugoslovensko antifašističko djelovanje je udarilo važne temelje antifašističkog otpora i iz njega možemo i trebamo crpiti inspiraciju za današnje djelovanje. Progon, ubijanja i zakonsko kažnjavanje su ostavili LGBTIQ osobe na margini, kao i ogromne posljedice na naš otvoren i slobodan život. Te posljedice osjećamo i danas.

Zbog toga se mi, LGBTIQ osobe, i dalje svakodnevno suočavamo sa mržnjom, homo/bi/transfobijom i duboko ukorijenjenim predrasudama koje postoje prema nama. Suočavamo se s nasiljem, odbacivanjem, a šta je to u konačnici nego fašizam.

U organizaciju ove akcije bili su uključeni brojni aktivisti i aktivistkinje Centra za mlade KVART iz Prijedora, Bh. povorke ponosa, Oštra Nula iz Banja Luke, te Tuzlanskog otvorenog centra.

“Bh. povorka ponosa želi graditi antifašističku borbu koja za cilj ima razumijevanje međusobnih vrijednosti, solidarnost i empatiju. Želimo da se zajedno sa našim suborkinjama i suborcima suprotstavimo i djelujemo protiv svakog oblika fašizma i njemu komplementarnih ideologija i pokreta utemeljenim na prevlasti jedne skupine nad drugom.

Mi smo kao volonterski i neformalni kolektiv, koji postoji tek tri godine, okupljeni oko ideje antifašističke borbe i u tom pravcu se želimo nastaviti razvijati. Pandemija je stavila različite izazove ispred nas, usporila naše djelovanje, ali nas je i usmjerila da puno više promišljamo na koji način želimo da budemo prisutni u antifašističkoj borbi.” – poručuju ispred Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART kaže da je važno prepoznavanje i odupiranje svakodnevnom borbom protiv svih oblika fašizma u našem društvu.

“Iako se 9. maja obilježava Dan pobjede nad fašizmom, mi posljedice fašizma svakodnevno osjećamo i živimo sa tim osjećajem kroz nasilje, diskriminaciju, marginalizaciju i populizam bilo da govorimo o LGBTIQ osobama ili bilo kojoj drugoj grupi, ali i pojedincu/ki u bh. društvu. Zbog toga je neophodno oduprijeti se takvim društvenim obrascima ponašanja, te se ujedinjeno i jasno boriti protiv svih oblika fašizma kojima smo okruženi.” – poručuje Ćulibrk.

On dodaje da je borba protiv revizionizma i davanje novih vrijednosti antifašističke borbe u skladu sa savremenim oblicima fašizma koji svakodno mutira i zbog toga je važno prepoznati ga i usprotiviti mu se kako bismo ostvarili slobodu, jednakost i pravdu, te se oslobodili mržnje i predrasuda.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!