Globus

AFP

Najsmrtonosniji napad izraelske vojske na Gazu dosad, ubijeno 10 članova jedne porodice

15/05/2021

Associated press (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i Hamasa

U izraelskom udaru na zapadni dio pojasa Gaze u subotu ujutru, 15. maja, ubijeno je 10 članova jedne porodice, uglavnom djece, saopštila je palestinska hitna pomoć, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je navedeno, osmero djece i dvije žene poginuli su u trospratnoj zgradi u izbjegličkom logoru Al Šati, prenio je AFP.

Associated press (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i militantnog Hamasa na vlasti u Gazi.

Said Alghul koji živi u blizini rekao je da su izraelski borbeni avioni bombardovali kuću sa najmanje tri bombe, a da nisu unaprijed upozorili stanare. Spasioci su koristili buldožer da uklone ruševine u potrazi za preživjelima.

Ubrzo potom Hamas je ispalio rakete na jug Izraela u odgovoru na vazdušni udar.

Nasilje je probudilo strah od nove palestinske „intifade“ ili pobune u vrijeme kada godinama nije bilo mirovnih pregovora. AP podsjeća da Palestinci u subotu obilježavaju Dan Nakbe (katastrofe), kada je 700.000 ljudi protjerano iz svojih domova u današnjem Izraelu tokom rata 1948. godine. To otvara mogućnost za još veće nemire.

Američki izaslanik Hadi Amr stigao je u Tel Aviv gdje će učestvovati u razgovorima sa izraelskim, palestinskim i zvaničnicima Ujedinjenih nacija i pojačati ono što su američke diplomate nazvale “održivom smirenošću”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo je da se sastane u nedjelju, ali je Izrael odbio egipatski prijedlog o jednogodišnjem primirju koje su prihvatili čelnici Hamasa, rekao je u petak egipatski zvaničnik pod uslovom anonimnosti, prenosi AP.

Obje strane nastoje da steknu prednost dok jačaju nastojanja za postizanje primirja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.