AFP

Najsmrtonosniji napad izraelske vojske na Gazu dosad, ubijeno 10 članova jedne porodice

palestina

Associated press (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i Hamasa

U izraelskom udaru na zapadni dio pojasa Gaze u subotu ujutru, 15. maja, ubijeno je 10 članova jedne porodice, uglavnom djece, saopštila je palestinska hitna pomoć, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je navedeno, osmero djece i dvije žene poginuli su u trospratnoj zgradi u izbjegličkom logoru Al Šati, prenio je AFP.

Associated press (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i militantnog Hamasa na vlasti u Gazi.

Said Alghul koji živi u blizini rekao je da su izraelski borbeni avioni bombardovali kuću sa najmanje tri bombe, a da nisu unaprijed upozorili stanare. Spasioci su koristili buldožer da uklone ruševine u potrazi za preživjelima.

Ubrzo potom Hamas je ispalio rakete na jug Izraela u odgovoru na vazdušni udar.

Nasilje je probudilo strah od nove palestinske „intifade“ ili pobune u vrijeme kada godinama nije bilo mirovnih pregovora. AP podsjeća da Palestinci u subotu obilježavaju Dan Nakbe (katastrofe), kada je 700.000 ljudi protjerano iz svojih domova u današnjem Izraelu tokom rata 1948. godine. To otvara mogućnost za još veće nemire.

Američki izaslanik Hadi Amr stigao je u Tel Aviv gdje će učestvovati u razgovorima sa izraelskim, palestinskim i zvaničnicima Ujedinjenih nacija i pojačati ono što su američke diplomate nazvale “održivom smirenošću”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo je da se sastane u nedjelju, ali je Izrael odbio egipatski prijedlog o jednogodišnjem primirju koje su prihvatili čelnici Hamasa, rekao je u petak egipatski zvaničnik pod uslovom anonimnosti, prenosi AP.

Obje strane nastoje da steknu prednost dok jačaju nastojanja za postizanje primirja.