Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korak po korak

Ko će ovladati vojnom industrijom u FBiH? Firma Kadrije Kolića kupila dio TRZ Hadžići

TRZ Hadzici

Poslovnu zgradu i zemljište od 5.780 kvadrata kupili za 845.000 KM. Kolić, koji brani Fahrudina Solaka u aferi „Respiratori“, suvlasnik dvije firme

Kompanija KM trade Visoko čiji je suvlasnik Kadrija Kolić, advokat suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, optuženog zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem u aferi “Respiratori”, kupila je putem metode neposredne pogodbe poslovnu zgradu i zemljište Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići koja je ponuđena na prodaju putem Agencije za privatizaciju FBiH.

Piše: A. DUČIĆ

Ovaj poslovni potez može se zasigurno smatrati jednim od koraka pokušaja ovladavanja namjenskom industrijom u FBiH uzmu li se u obzir sve okolnosti i konekcije u ovoj branši. Treba naglasiti da je većinski vlasnik TRZ-a Hadžići Vlada FBiH koja posjeduje 51 posto kapitala ove firme.

Kadrija Kolić

Kada je riječ o imovini TRZ-a, poslovnu zgradu u privredi 1 i ostalo neplodno zemljište u KO Hadžići ukupne površine od 5.780 metara kvadratnih KM Trade metodom neposredne pogodbe putem Agencije za privatizaciju FBiH kupio je po cijeni od 845.000 KM. Kupoprodajni ugovor potpisan je 10. maja.

Inače, ova imovina nekadašnjeg giganta u oblasti vojne industrije više je puta neuspješno prodavana a krajem prošle godine ponuđena je neposrednom pogodbom po početnoj cijeni od 700 hiljada KM. Iza TRZ Hadžići stoji niz uspješnih projekata u posljednje vrijeme kao što su prvi bh. ručni bacač, pametna odijela, panciri i padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine. Jedan od projekata TRZ-a je i razvoj AGL-a, a to je nitroglicerinska puška i mitraljez koji koristi municiju 40 milimetara koji proizvodi “Binas”.

No, krajem maja prošle godine ova firma dospjela je i u negativnom svjetlu u medije nakon što je Meho Rekić, direktor Tehničko-remontnog zavoda u Hadžićima, priveden na saslušanje nakon pretresa u tom preduzeću. Sarajevski policajci su tada po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS izuzimali dokumentaciju vezanu za sporni kredit u Turskoj. Tužilaštvo KS je formiralo predmet, a istražuje se odgovornost što je imovina fabrike u višemilionskoj vrijednosti navodno data u zalog privatnom subjektu iz Turske.

Nedugo nakon toga Agencija za privatizaciju održala je nekoliko javnih aukcija i to radi prodaje poslovne zgrade u privredi 1,2,3,4,5 sa ostalim neplodnim zemljištem ukupne površine od 8.931 kvadrata, čija je početna cijena bila milion i 138 hiljada KM kao i poslovne zgrade u privredi 1 i zemljišta ukupne površine od 5.780 kvadrata, a koju je u konačnici kupio KM Trade.

Inače, Kolić je suvlasnik još jedne firme u namjenskoj industriji, u goraždanskoj Pobjeda Technology i to upravo zajedno sa svojim poslovnim partnerom iz KM Tradea Nihadom Mašićem. Prema podacima Sarajevske berze od 7. maja ove godine Kolić i Mašić imaju po 13 posto vlasništva ove kompanije.

Također, sve donedavno, Kolić je bio i u Nadzornom odboru kompanije Unis Ginex Goražde, koja je u 51-postotnom vlasništvu Federacije BiH. Koliću je na ovoj funkciji u ime Vlade FBiH ponovo trebao biti povjeren mandat, no u februaru ove godine odlučeno je drugačije te su u ime državnog kapitala imenovana druga dva člana NO.

Inače, KM trade koji je osnovan 1999. godine i koji se bavi prometom naoružanja i specijalne opreme učestvuje na brojnim tenderima širom BiH. Tako je, između ostalog, u više navrata od MUP-a RS dobio posao za nabavku opreme policije i žandarmerije.