odana počast

Obilježena 29. godišnjica: Brčanska Malta je sinonim odbrane grada Tuzle

20210515_2_48292803_65172799_Web

Pripadnici CJB Tuzla su prije i poslije 15. maj ispratili mnogobrojne kolone vojnika. I tog 15. maja su željeli da se vojnici mirno povuku iz Tuzle, ali se to nije dogodilo jer su rezervisti iz kolone počeli pucati po njima i civilima

Polaganjem vijenaca i odavanjem pošte ispred spomen-obilježja u ulici Armije R BiH i u kompleksu Slana Banja u Tuzli danas je obilježena 29. godišnjica odbrane grada 15. maja 1992. godine u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Raskrsnica Brčanska Malta je sinonim odbrane grada Tuzle i ponos svih njenih građanki i građana jer su legitimne formacije Centra službe bezbjednosti Tuzla i Teritorijalne odbrane odbile napad tek formirane Vojske SR Jugoslavije i Vojske srpske republike BiH.

Tuzla je odbranjena, ali su u mirnodopsko vrijeme proganjani svi oni koji su imali bilo kakve veze sa organizacijom otpora. Najvišu cijenu platio je Ilija Jurišić, koji je bio uhapšen i procesuiran pred sudovima u Srbiji. Na kraju je oslobođen, kao i svi preostali osumnjičeni, ali predmet Brčanska Malta nikada nije zaključen.

“Odgovoran je Mile Dubajić, komandant kasarne. Dakle, on je odgovoran. Ovdje se radilo o napadu na Tuzlu, napadu na policajce, pripadnike MUP-a BiH koji su postupili u nužnoj odbrani i uzvratili na vatru, o tome se radi. Na žalost poginulo je mnogo ljudi, opet je odgovoran Mile Dubajić protiv koga je podnesena krivična prijava. On je izvršio krivično djelo izazivanje opće opasnosti, on je vojnike kojima je komandovao stavio, natovario gorivo, granate, mine, municiju i na to postavio ljude”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

O predmetu Brčanska Malta interesovao se Haški tribunal, potom i sudovi u Srbiji, a Apelacioni sud u Beogradu je po svim tačkama optužnice oslobodio Jurišića. Međutim i dalje se ne priznaju presude sudova i traži se krivac u Tuzli.

“Milorad Dodik ne priznaje sudove. Dakle, međunarodni sud, svjetski sud, planeta kaže šta se dogodilo. Evo i Apelacioni sud Srbije u predmetu Ilija Jurišić, Vrhovni sud Srbije, vrh pravosuđa Srbije, i sad on to ne priznaje i smišlja neku svoju priču. To je ta propaganda i mislim da treba preduzimati sankcije jer neko ne prizna ni istinu, ni pravdu, ni sudove to je dakle sila i nepravda. Mislim da to treba spriječiti i međunarodna zajednica i domaće pravosuđe”, kaže Imamović.

Posljednji na INTERPOL-ovoj potjernici koja je raspisana u Srbiji bili su nekadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić i načelnik CJB Tuzla Meho Bajrić. Oni su, napokon, slobodni ljudi.

“Analizirajući čitavu situaciju moram da kažem da je 15. maj značajan datum za Tuzlu kada su građani odbranili i svoje dostojanstvo i Bosnu i Hercegovinu, odbranili i grad Tuzlu i građane Tuzle od toga da Tuzla bude raspoređena, podijeljena prema onim šemama koje su bile zacrtane, negdje do Krivaje Republika Srpska, a u donjem dijelu da bude Federacija”, kazao je Bešlagić.

Pripadnici CJB Tuzla su prije i poslije 15. maj ispratili mnogobrojne kolone vojnika. I tog 15. maja su željeli da se vojnici mirno povuku iz Tuzle, ali se to nije dogodilo jer su rezervisti iz kolone počeli pucati po njima i civilima.

“Ja sam već rekao, ja mislim da nije zgoreg uvijek ponoviti u pitanju je bila odbrana. Na Brčanskoj Malti su bili pripadnici zvaničnih formacija Stanice javne bezbjednosti Tuzla u svom gradu pripremajući se da na miran način isprate kolonu tadašnje JNA i novoformirane Vojske RS. Znači mi smo tu bili u odbrambenoj svrsi. Međutim, s obzirom da je iz kolone otvorena vrata na branioce Tuzle mi smo bili prisiljeni da na vatru uzvratimo vatrom”, istakao Edin Altumbabić, tadašnji pripadnik manevarske čete CSB Tuzla.