Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri SDA, HDZ-a i SBB-a danas nastavljaju razgovore

BiH

lideri fbih
Foto: Fena

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović i SBB-a Fahrudin Radončić trebalo bi danas da nastave razgovore u čijem fokusu će biti funkcionisanje vlasti na nivou BiH i stanje u Savjetu ministara.

Radončić je jučer najavio da će razgovori biti nastavljeni u 16.00 sati .

Lideri SDA, HDZ i SBB konstatovali su juče, nakon višečasovnog sastanaka u Sarajevu, da su otvorili konstruktivan dijalog koji je omogućio koalicionim partnerima koji čine vlasti na nivou FBiH da se vrate na princip međusobnog uvažavanja.

“Mnoge smo stvari raščistili na sastanku o različitim temama. Smatram da ćemo iduće godine krenuti snažno i intenzivno u izgradnju auto-puta na koridoru `Pet-ce` i puteva širom FBiH, a i danas smo pronašli rješenje koji će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu i Tuzli”, rekao je Izetbegović novinarima.

Predsjednik SDA je dodao da su tokom susreta trasirana neka rješenja koja će pomoći i poljoprivrednicima u FBiH.

Osvrnuvši se na pismo koje je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) o neravnopravnom položaju Hrvata u FBiH, Izetbegović je rekao da ne vidi tu vrstu diskriminacije.

“Ne možete u potpunosti razumjeti drugu stranu. Ne vidim da su Hrvati na takav način diskriminisani kako to vidi Čović, nego upravo suprotno da su pozitivno diskriminisani i imaju nešto i preko onog što imaju Bošnjaci”, rekao je Izetbegović.

On je kao primjer istakao činjenicu da Hrvati godinama drže pozicije ministara pravde i finansija, ali da treba razgovarati, jer se uvjerio da nije bio u pravu kada je riječ o kliničkom centru u Mostaru.

Radončić smatra da je sastanak omogućio da se operativno razmotre pitanja poput izgradnje auto-puteva, popravljanja stanja u zdravstvenom sektoru, u industrijskoj proizvodnji, statusa boračke populacije i stanja u poljoprivredi.

“Sa nama se ovdje nalazilo još petnaestak funkcionera i direktora i ministara i razgovori su protekli konstruktivno. Prvi put sam srećan što sam ušao u politiku jer smo se bavili operativnim dogovorima i čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost iako je vrijeme predizborne kampanje jer su rezultati očigledni”, rekao je Radončić.

Čović je izrazio optimizam nakon sastanka tokom kojeg je ideja bila tražiti rješenje za svaki problem, kako u izvršnoj tako i u zakonodavnoj vlasti, kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura.

“Mislim da je naša agenda vrlo precizna i tačno po planu znamo šta treba od zakona usvojiti. Neka idu u proceduru i zna se ko su resorni ministri. Ne može zakon iz jednog resora da predlaže drugo ministarstvo ili neko treći koji uopšte nisu dio izvršne vlasti i na taj način ćemo ojačati povjerenje”, rekao je Čović.

On je dodao da je ključno povjerenje i međusobno uvažavanje partnera u FBiH, te da su razgovori, kao što je današnji u zgradi Predsjedništva BiH, najbolji način da se rješavaju problemi.

“Jedini put nam je okrenuti se i zbiti redove, te ovaj personalni kapacitet koji nije zanemariv u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, iskoristiti da rade kao partneri i rješavati probleme ne samo na evropskom putu, nego i na putu snažnih investicija”, rekao je Čović.

Lider HDZ-a je istakao da je već nakon prvog časa jučerašnjeg maratonskog sastanka bio vrlo optimističan, jer je dobio uvjerenje da će se partneri vratiti na principe međusobnog uvažavanja i parnerstva, a ne “pokazivanja snage i broja ruku”.

Čović se osvrnuo i na pismo koje je uputio OHR-u i PIC-u kojim je izrazio uvjerenje da će se, čim budu okončani lokalni izbori, morati uhvatiti u koštac sa preuređenjem odnosa u BiH.