Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom

Lidija Bradara predsjednica FBiH, Refik Lendo i Igor Stojanović potpredsjednici

Konferencija za medije rukovodstva Federacije BiH
24.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon kratkog sastanka koji su odrzali clanovi rukovodstva Federacije BiH, odrzana je konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tako je odlučeno danas na četvrtoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sa 58 glasova ‘za’, 35 ‘protiv’ i jednim uzdržanim glasom

Lidija Bradara, članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, izabrana je za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine u novom postizbornom mandatu, a za dvojicu potpredsjednika Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Tako je sa 58 glasova ‘za’, 35 ‘protiv’ i jednim uzdržanim glasom odlučeno danas na četvrtoj vanrednoj sjednici u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Glasanje je obavljeno pojedinačnom prozivkom zastupnika, a odluka će biti upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH i objavljena u Službenim novinama, najavljeno je.

Protiv odluke su glasali članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF). Prije izjašnjavanja je Sanel Kajan (DF) izjavio, između ostalog, da ne može podržati da Bradara bude predsjednica Federacije budući da je jedna od visokih dužnosnika HDZ-a koji su svojevremeno oduševljeno dočekali, nakon povratka u BiH, Daria Kordića, osuđenog ratnog zločinca, po njegovom odsluženju većeg dijela zatvorske kazne.

Među rijetkim diskutantima prije glasanja na današnjoj sjednici bio je i Mirsad Zaimović (SDA). Osim što je najavio da njegova stranka također ne može podržati Bradaru za predsjednicu FBiH, kazao je, između ostalog, da SDA ima najkvalifikovanijeg kandidata, a također spomenuo i Kajanov obrazloženi razlog.

Bradara, Lendo i Stojanović imenovani su u rukovodstvo Federacije kao predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH, ona kao predstavnica Hrvata, a Lendo i Stojanović kao Bošnjak i Srbin.

Njih troje su početkom februara, također na sjednici Predstavničkog doma, imenovani u tročlano rukovodstvo Federacije, ali sve do danas nije bilo odlučeno ko će od njih unutar tog tijela biti predsjednik a ko potpredsjednici FBiH.

Prema važećim pravilima, o tome su se oni mogli dogovoriti međusobno, ali pošto je dogovor izostao, današnja sednica Predstavničkog doma najavljena je kao događaj u čijem toku će dilema biti riješena većinskom voljom zastupnika, što se i dogodilo.

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i potpredsjednici FBiH su nezaobilazni faktori u uspostavi postizborne izvršne vlasti Federacije jer predsjednik, uz neophodnu suglasnost dvoje potpredsjednika, predlaže mandatara za postizborni sastav Federalne vlade i učestvuje u proceduri imenovanja cijelog Vladinog saziva.