Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lijepi jesenji trajat će još, ali uskoro stiže hladna fronta koja donosi snijeg i mraz

BiH

sarajevo_lijepo_vrijeme_suncano_8

U Hercegovini jutros je sunčano. U Bosni je većinom mala oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima dosta magle ili niske naoblake, naročito u Krajini, sjevernim i centralnim područjima.

Temperature zraka u 08.00 sati: Livno 6 stepeni, Bijeljina, Bjelašnica, Bugojno i Tuzla 7, Banja Luka, Brčko, Ivan-sedlo i Zenica 8, Doboj i Sarajevo 9, Grude, Jajce i Sanski Most 10, Prijedor i Stolac 11, Bihać 12, Trebinje 14 i Mostar 15 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 953hPa, za 8hPa je veći od normalnog i raste.

U Bosni će prijepodne po kotlinama i uz riječne tokove biti dosta magle ili niske naoblake. U drugoj polovini dana u Bosni većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

U Hercegovini danas sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U Sarajevu danas će biti pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U četvrtak će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti i više sunčanih perioda. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu od 13 do 16, a najviša dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 stepeni.

Uskoro pogoršanje

U Bosni sutra će prijepodne po kotlinama biti dosta magle. Od sredine dana prema večernjim satima doći će do postepenog povećanja oblačnosti sa sjeverozapada zemlje prema istoku i jugu.

U Hercegovini veći dio dana bit će pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, većinom sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna većinom između 17 i 23, jugu zemlje od 23 do 27 stepeni.

U Bosni će u petak, 19. oktobra biti umjerena naoblaka. Prijepodne po kotlinama u Bosni će biti i dosta magle. U Hercegovini će biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U Bosni će u subotu, 20. oktobra veći dio dana biti s umjerenom naoblakom. Prijepodne po kotlinama u Bosni će biti dosta magle. U Hercegovini bit će pretežno sunčano vrijeme. Naoblačenje sa zapada se očekuje u noći na nedjelju. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje od 9 do 14 stepeni. Najviša dnevna većinom između 15 i 20, jugu zemlje od 22 do 26 stepeni.

U većem dijelu BiH u nedjelju, 21. oktobra bit će oblačno. Djelomično vedro jedino će biti na jugu. Rijetko u Bosni može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna većinom između 10 i 16, na jugu zemlje od 18 do 23 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Pogaršanje vremenskih prilika prognozira se sredinom naredne sedmice kada se očekuje prelazak fronte preko BiH koja će usloviti padavine, ali i pad temperature vazduha. Veće padavina moguće su u Hercegovini i na području Krajine.

Pred kraj mjeseca u jutarnjim satima u Bosni očekuje se mraz. U ovom periodu u Bosni nije isključen i snijeg.

Najniže temperature zraka imaće vrijednosti između -4°C i 6°C, a maksimalne temperature od 6°C do 15°C.