međunarodni praznik rada

Limena glazba tradicionalno građane Mostara budila na prvomajski uranak

limena glazba – mostar

Predstavnici sindikata u Mostaru ne organiziraju obilježavanje Međunarodnog praznika rada, ali brojni građani su se pripremili za slavlje na poznatim mostarskim izletištima

Građane i građanke Mostara jutros je probudila limena glazba tradicionalnim urankom orkestra Hrvatske glazbe Mostar, koji je zvucima poznatih svjetskih koračnica čestitao svima Međunarodni praznik rada 1. maj i pozivao na tradicionalnu prvomajsku proslavu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Hrvatske glazbe Mostar koji je i najstariji član Miroslav Šimunović je kazao kako je prvomajska budnica tradicija Mostara bez koje bi obilježavanje Međunarodnog praznika rada u gradu na Neretvi bilo nezamislivo njemu ali i brojnim građanima.

“Od 1995 godine svake godine smo tu i nikada nismo napravili pauzu. Svake godine imamo sreću da nas i vrijeme posluži. Imali smo nastupa i s mažoretkinjama, ali i solo nastupe, ali glavno je grad budimo svake godine. Prilično smo prihvaćeni. Ljudi s balkona plješću, snimaju mobitelima i raduju se našoj tradicionalnoj promenadi“, kazao je Šimunović.

Iako je u 70-oj godini kako kaže još uvijek nastupa s velikom radošću i svake godine mu je ovaj nastup poseban
Sviranje na uranku posebno je i za Martinu Komadinu koja već četvrtu godinu sa svojim saksofonom sudjeluje u prvomajskoj budnici s velikim zadovoljstvom.

“Adrenalin koji se dobije zaista je poseban. Mislim da se nitko nakon ovog uranka ne vraća na spavanje“, kaže Martina navodeći kako joj je čast izvodeći svjetski poznate koračnice buditi svoje sugrađane i pozivati na prvosvibanjsku proslavu, te čuvati tradiciju tog dana.

Glazbena povorka krenula je u šest sati ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te se uputila Liska ulicom prema raskrižju kod Doma zdravlja, zatim ravno do Staroga mosta, gdje nije izostavljeno tradicionalno fotografiranje.

Potom je glazbena čarolija nošena povorkom nastavila putanju Titovom ulicom do zgrade bivšeg Razvitka, pa preko Musale , kroz ulicu Alekse Šantića do hotela Ero, te kroz naselje Centar 2 do vrha Avenije kojom se kretala do mostarske Katedrale od kuda se vratila do Rondoa i završila ispred Hrvatskog doma hercega Stjepan Kosače, gdje je nastavljeno druženje s građanima.

Predstavnici sindikata u Mostaru već godinama ne organiziraju obilježavanje 1. maja, Međunarodnog praznika rada, ali brojni građani i građanke već su se pripremili za odlazak na poznate prvosvibanjske proslave uz roštilj, zabavu i druženje na izletištima u okolici Mostara.