BiH

Sarajevo

Linde: Švedska dugoročno podržava integraciju BiH u EU

04/10/2021

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju jer u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su predsjedavajuću OSCE-a i ministricu vanjskih poslova Švedske Ann Linde.

Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost Švedskoj na podršci Bosni i Hercegovini, posebno u reformskim i integracijskim procesima BiH, kao i u procesu proširenja.

Iskazali su nadu da će Švedska, kao snažan zagovornik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i kao zemlja koja podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama, taj stav ponoviti i na predstojećem Samitu EU – zapadni Balkan, koji se 6. oktobra 2021. godine održava u Republici Sloveniji.

Ministrica Linde je istaknula da Švedska dugoročno podržava integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i njen održivi razvoj. Naglasila je značaj saradnje dvije zemlje, posebno u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, poštivanje ljudskih prava, obrazovanje, sloboda medija, rodna ravnopravnost i okoliš.

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju jer u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom.

Predsjedavajuća OSCE-a ministrica Linde je istaknula da su prioriteti u radu odbrana evropskog sigurnosnog poretka i podržavanje sveobuhvatnog koncepta sigurnosti, te doprinos rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su iskazali zadovoljstvo saradnjom s Misijom OSCE-a u BiH te istaknuli važnost pojačanog angažmana ove međunarodne organizacije, posebno u segmentima sigurnosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava te obrazovanja.

Razgovarano je i o važnosti parlamentarne saradnje, jer je sastanku prisustvovala i predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Bilo je riječi i o Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust i borbu protiv antisemitizma koji će biti održan u Švedskoj 13. oktobra 2021. godine, a pozivi za učešće su upućeni i članovima Predsjedništva BiH.

Sastanku je, uime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić – Babić – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.