Linde u posjeti bih

Turković sa šeficom švedske diplomatije: Osigurati sredstva i organizirati izbore u BiH

turkovic linde ena

Kako je istaknuto tokom susreta, organiziranog u okviru dvodnevne posjete ministrice Linde Bosni i Hercegovini, značajna je podrška Švedske u integracijskim odnosima BiH, ali i činjenica da Švedska podržava proširenje Evropske unije na regiju zapadnog Balkana

Ove godine navršit će se 30 godina od kada je Švedska priznala nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i od uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje, naglasile su ministrice vanjskih poslova BiH i Kraljevine Švedske Bisera Turković i Ann Linde koje su danas u Sarajevu razgovarale o dugogodišnjim odnosima među zemljama.

Kako je istaknuto tokom susreta, organiziranog u okviru dvodnevne posjete ministrice Linde Bosni i Hercegovini, značajna je podrška Švedske u integracijskim odnosima BiH, ali i činjenica da Švedska podržava proširenje Evropske unije na regiju zapadnog Balkana.

Šefica diplomatije BiH Bisera Turković podvukla je da ekonomska saradnja nije na nivou na kakvom bi ona trebala biti i postoji prostor za njeno poboljšanje. U Švedsku je iz BiH izvezeno 107 miliona KM vrijednosti robe, dok je BiH uvezla 119 miliona KM. Švedska je na 17. mjestu zemalja investitora sa uloženih 80,5 miliona KM.

Turković je dodala da je primjetna zainteresiranost švedskih turista za BiH te je prema podacima Agencije za statistiku od 2018. do kraja 2021. godine broj posjeta iznosio 34.366.

Ministrica vanjskih poslova Švedske podsjetila je da je Vlada Švedske prošle godine usvojila novu Strategiju razvojne saradnje s zapadnim Balkanom, ali fokus i dalje ostaje na razvoju demokratije, ljudskih prava, vladavini zakona, rodnoj ravnopravnosti, borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i inkluzivnom ekonomskom rastu i razvoju.

U Strategiji je dodano i novo područje, a to su mirna i stabilna društva i zahvaljujući tome Švedska će ostati među najvećim donatorima što potvrđuje opredijeljenost te zemlje da podrži BiH na njenom reformskom i putu evropskih integracija.

– Da bi naša podrška bila kvalitetna potreban je konstruktivan angažman naših partnera koji će raditi u korist građana BiH, zato ću tokom posjete razgovarati s partnerima u BiH – dodala je.

Napomenula je da se sigurnosna situacija u Evropi drastično pogoršala od njene posljednje posjete u oktobru prošle godine, naglašavajući da je ruska agresija na Ukrajinu neopravdana i ne može se opravdati.

Izrazila je nadu da će BiH uskladiti zajedničku politiku Evropske unije i priključiti se mjerama ograničenja i mjerama za borbu protiv kampanje bez informacije, a istovremeno je pozvala na okončanje političke krize u BiH te predstavnike Republike Srpske da se vrate u državne institucije.

– Politički lideri ne smiju više podrivati funkcionalnost, suverenitet i teritorijalni integritet ove države, a sada je još i važnije da se ponašaju odgovorno i konstruktivno imajući u vidu situaciju u oblasti stabilnosti i sigurnosti u Evropi – dodala je Linde.

Također, izrazila je žaljenje zbog nepostizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona, ali je jasno naglasila da se izbori ove godine moraju održati prema postojećem zakonskom okviru te da se hitno osigura njihovo finansiranje.

Prema planu posjete predviđeno je da se ministrica vanjskih poslova Švedske susretne danas sa članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima stranaka. Ovo je njena treća posjeta BiH i posljednjih godinu i pol dana što potvrđuje bliske odnose dvije zemlje među institucijama i narodima.